“Bakul buah antik Cina” yang mahal yang dijual di Amazon sebenarnya adalah periuk malam

Baru-baru ini, “bakul buah antik” yang dijual di Amazon telah mencetuskan perbincangan yang menggembirakan di kalangan netizens Cina, kerana penggunaan sebenar produk ini telah didedahkan sebagai spittoon atau periuk malam.

“Reka bentuk gaya antik yang menawan membawa anda kembali ke tahun 60-an. Ini adalah hiasan penting untuk dapur. Mangkuk enamel antik Cina boleh digunakan bukan sahaja sebagai bakul buah, tetapi juga sebagai baldi ais untuk menyimpan wain dan roti,” keterangan produk di Amazon berbunyi.

(Sumber: Amazon)

“Bakul Buah Antik Cina” berharga dari $30 hingga $62 di gergasi e-dagang Amazon, sementara produk yang sama dijual dengan harga hanya 27 yuan (sekitar $4) di Taobao, yang dimiliki oleh platform e-dagang China Alibaba.

Lihat juga:Sepuluh produk teratas Taobao 2020 diumumkan: topeng, pemukul telur, perkhidmatan makan kucing, kotak buta, dll

Seorang netizen menulis di Weibo, laman web Weibo terbesar di China: “Saya ingin tahu bagaimana pembeli asing akan bertindak balas apabila mereka mengetahui penggunaannya di China.”

Secara tradisinya dikenali sebagai  Tan Yu  Di China, bekas-bekas ini digunakan terutamanya untuk mengumpul air liur, tetapi mereka juga mempunyai fungsi tandas mudah alih, sebelum bilik mandi dalaman digunakan secara meluas dalam isi rumah Cina sepanjang tahun 1980-an dan 1990-an. Foto penting pada tahun 1984 menunjukkan bahawa bekas pemimpin tertinggi China Deng Xiaoping mempunyai spittoon di tangan ketika bertemu dengan Perdana Menteri Britain Thatcher di Beijing. Pada tahun 1950-an, kempen menentang meludah dilancarkan di seluruh negara, dengan harapan dapat mempromosikan tamadun dan kemodenan. Pergerakan ini kemudiannya mendapat sokongan kuat dari Deng Xiaoping pada tahun 1980-an.

(Sumber: AFP, Corbis)

Hari ini, sesetengah ibu bapa masih menggunakan  Tan Yuk  Tandas latihan untuk kanak-kanak. Kegunaan kontemporari lain termasuk tandas mudah alih yang mudah untuk orang tua, wanita hamil, dan orang kurang upaya, membantu orang-orang ini mengatasi mobiliti terhad. Pot malam moden mempunyai reka bentuk khas untuk membantu orang yang mengalami kesukaran berjalan.

Foto periuk malam moden di Taobao. (Sumber: Taobao)

Pada masa ini, permintaan untuk produk tradisional Cina dari banyak platform e-dagang rentas sempadan China semakin meningkat. Pengurus PR DHGATE memberitahu Pandaily bahawa permintaan untuk kraftangan tradisional Cina, seperti peminat kumpulan, hiasan enamel dan banyak lagi, meningkat 216 peratus minggu lalu.

Jadi bagaimana tandas tradisional Cina menjadi viral di luar negara?

Seorang netizen menyiarkan gambar di media sosial yang menunjukkan bahawa mangkuk enamel antik Cina $60 ini boleh digunakan untuk memegang wain, hasil segar, ais, menghias dapur, atau sebagai hadiah untuk rumah tangga dan perkahwinan. Selepas itu, “bakul buah antik” ini dengan cepat menjadi popular.

Jawatan ini dengan cepat diedarkan secara meluas di kalangan netizens Cina, yang terkejut melihat periuk malam zaman kanak-kanak mereka diterima pakai dan diubah oleh pasaran e-dagang AS.  

“$60? Saya tidak percaya bahawa saya mempunyai tempat tidur yang lebih berharga daripada saya sebagai seorang kanak-kanak,” seorang bergurau di Weibo. & NBSP;

Satu komen di Weibo menulis: “Saya harap tiada seorang pun di negara-negara Barat membeli’bakul’ ini sebagai hadiah kepada rakan-rakan Cina, kerana jika orang Cina melihat spittoon yang dibungkus dengan baik dengan buah-buahan di dalamnya, mereka tidak akan gembira.”  

Kontroversi periuk malam juga memicu perbincangan lain mengenai sama ada kejadian itu mewakili kes penyelewengan budaya.  

Seorang pengguna Weibo menulis: “Saya tidak tahu bagaimana orang Barat menggunakan tandas kami, tetapi saya tidak pernah melihat kuki kekayaan di China.” Dia merujuk kepada kuki nasib popular, yang sering dianggap sebagai simbol China di Amerika Syarikat, tetapi ia juga tidak mempunyai jejak sejarah China sendiri.  

Walaupun sesetengah orang bergurau bahawa orang Barat secara membuta tuli mengejar budaya asing, ramai yang menghargai pertukaran budaya ini.   Menulis pada Weibo: “Ia sebenarnya menarik untuk melihat bagaimana perkara digunakan secara berbeza dalam budaya lain,” dan terus menulis: “Selagi pembeli suka, tidak kira bagaimana ia digunakan pada mulanya”. “

Seorang pengguna Weibo secara sukarela mengamalkan pendekatan Barat yang baru, meletakkan sebotol champagne dalam periuk malam dan meminumnya dalam cawan teh enamel tradisional Cina.

(Sumber: Weibo)

Ini bukan kali pertama produk Cina telah menjadi viral di luar negara. Sebagai contoh, sos cili Laoganma telah menjadi sangat popular di Barat. Pada platform e-dagang Cina Taobao, satu tin sos cili soya seberat 280 gram berharga 11 yuan ($1.7), manakala tin sos cili yang sama berharga $8.99 hingga $14 di Amazon. Sos cili ini juga mempunyai kelab peminat di Facebook. Persatuan Penghargaan Laoganma ditubuhkan pada tahun 2006 dan kini mempunyai 38,000 ahli.  

Simon Stahli adalah pengasas laman Facebook “Laoganma Appreciation Society” di Switzerland. (Foto ihsan Simon Stalley)

“Orang Barat cenderung menyukai aspek budaya Cina yang tidak dijangka oleh orang Cina-perkara-perkara ini akan dianggap sangat penting”.Gambar ‘  (bersahaja dan pedesaan) di rumah, “kata Simon Stahli, 39, pencipta halaman peminat Facebook Lao Ganma, seorang seniman dan guru fotografi dari Switzerland. & NBSP;

Starley menambah: “Orang ramai telah memfokuskan semula kebahagiaan hidup yang sederhana dan kehilangan minat dalam kepenggunaan pasaran massa. Pengguna semakin canggih dan mereka mencari perkara-perkara yang pelik dan tidak dijangka.”