Baidu Smart Cloud Melancarkan Strategi Awan Generasi Baru

Pada…Sidang Kemuncak Ekonomi Pintar 2022Diadakan pada 6 September, Baidu Smart Cloud, jenama pengkomputeran awan pintar gergasi teknologi China Baidu, dilancarkanStrategi baru yang terdiri daripada “Integrasi Awan dan Perisikan, Industri Penanaman Dalam” dan “Integrasi Awan dan Perisikan 3.0”.

Dou Shen, naib presiden eksekutif Baidu dan ketua Baidu Smart Cloud, mengatakan di forum itu: “Selain Baidu, tidak ada penyedia perkhidmatan awan lain di China yang memiliki teknologi penyelidikan dan pengembangan bebas yang terkemuka, dan tidak ada produk dan ekologi serupa dalam berbagai bidang perkhidmatan awan.. Baidu mempunyai cip Kunlun dalam bidang AI IaaS (infrastruktur sebagai perkhidmatan), dan kerangka pembelajaran mendalam PaddlePaddle dan model pembelajaran mesin Wenxin dalam bidang AI PaaS (platform sebagai perkhidmatan). Ketiga-tiga produk ini membolehkan Baidu membentuk jalan pintar gelung tertutup “aplikasi industri-kerangka model-industri”, yang benar-benar mencapai pengoptimuman end-to-end. “

Dalam bidang AI IaaS di mana Yunzhi mengintegrasikan 3.0, cip AI yang dikembangkan sendiri Baidu Kunlun (generasi 2) telah digunakan dalam mesin pencari Baidu, pemanduan autonomi, platform media streaming video iQiyi dan perniagaan lain, serta pelanggan dalam bidang kewangan dan perindustrian. Sebagai GPU tujuan umum 7nm, prestasi Kunlun (generasi 2) adalah hingga 3 kali lebih tinggi daripada generasi pertama, dan prestasi kosnya lebih baik daripada produk asing dengan tahap yang sama. Dari segi pemeriksaan kualiti industri, cip ini dapat menggantikan cip buatan asing, mengurangkan kos hingga 65%. Pada masa ini, Kunlun (generasi ketiga) sudah dalam penyelidikan dan pengembangan dan diharapkan dapat dihasilkan secara besar-besaran pada tahun 2024. Cip itu akan menjadi alternatif kepada permintaan domestik kelas atas.

(Sumber: Baidu)

Dengan sokongan Kunlun, platform pengkomputeran heterogen AI Baidu Smart Cloud Baige telah ditingkatkan menjadi versi 2.0, mengikuti dengan teliti keperluan pembangunan pintar industri dan meningkatkan kekuatan pengkomputeran AI secara komprehensif. Melalui penerapan Baige 2.0, kecekapan latihan model ramalan struktur protein ubat telah meningkat tiga kali lipat, dan kitaran iteratif kenderaan memandu automatik yang dihasilkan secara besar-besaran telah dipendekkan dari beberapa bulan menjadi beberapa minggu.

Lihat juga:Baidu Robin Li: Tahap komersial pemanduan autonomi seterusnya adalah L4, bukan L3

Pada persidangan itu, Baidu Smart Cloud melancarkan versi 1.0 pusat pengkomputeran pintarnya. Ia menyokong latihan berskala besar dan penggunaan tenaga yang rendah, tetapi menyediakan operasi berprestasi tinggi, yang harus memenuhi keperluan pengembangan industri teknologi canggih seperti “otak bandar” di bandar-bandar tempatan, sains kehidupan, dan pemanduan autonomi.

Di forum tersebut, Baidu Intelligent Cloud melancarkan awan automotif untuk pertama kalinya, merangkumi tiga tahap pembuatan kenderaan, syarikat kereta, sambungan rangkaian, dan kolaborasi rantaian bekalan. Ia bertujuan untuk menyelesaikan masalah aplikasi digital termasuk pengeluaran kereta, ujian memandu automatik dan pengurusan rantaian bekalan.