Baidu mengeluarkan data festival membeli-belah Double Eleven, contoh trend pengguna China

Pada hari Khamis, aplikasi Baidu mengeluarkanTopik trend semasa Festival Beli-belah Double Eleven 2021Laporan ini meneroka minat dan perubahan pengguna China semasa festival membeli-belah Double Eleven tahun ini dari data carian dalam talian.

Permintaan pengguna nampaknya didorong oleh kategori seperti kecantikan dan penjagaan kulit, rumah pintar, dan produk haiwan kesayangan. Antaranya, carian kecantikan dan penjagaan kulit meningkat 46%, menduduki tempat pertama di antara semua kategori.

Dasar anti-monopoli ekonomi platform mempercepat pelaksanaannya, dan pilihan pengguna mencerminkan perubahan dalam industri e-dagang di bawah pengaruh dasar semasa. Data menunjukkan bahawa dibandingkan dengan tahun 2020, sementara platform e-dagang yang baru muncul berkembang pesat, peraturan 80-20 kurang jelas pada platform e-dagang hari ini.

Taobao dan JD.com masih berada di eselon pertama, tetapi bahagian masing-masing dari semua carian telah menurun dari masa ke masa. Melihat lebih jauh, perniagaan e-dagang yang melibatkan platform video pendek seperti Douyin dan Kuaishou telah berkembang pesat. POIZON, platform video pendek lain yang memberi tumpuan kepada pasaran belia, mendapat tempat dalam kedudukan semasa.

Menghadapi semakin banyak pilihan, sikap pengguna terhadap Double Eleven juga telah berubah dari fanatik menjadi rasional. Data Baidu menunjukkan bahawa jumlah carian di laman web perbandingan harga meningkat 28% berbanding tahun lalu, dan jumlah carian untuk peraturan pengembalian dan pertukaran turun sebanyak 10%. Topik hangat Double Eleven tahun ini juga mencerminkan pemerhatian yang tenang dari banyak netizen. Seperti “Adakah pembelian semasa Double Eleven benar-benar lebih murah daripada biasa?” Dan “Panduan Mengelakkan Double Eleven” adalah topik hangat.

Perniagaan siaran langsung masih menjadi topik hangat dalam tempoh Double Eleven. Laporan menunjukkan bahawa dalam 30 hari terakhir, populariti carian perniagaan siaran langsung telah meningkat sebanyak 141% bulan ke bulan,Penanda utama Li Jiaqi dan Wei Ya adalah pilihan pertama bagi banyak pengguna siaran langsungWalau bagaimanapun, carian yang berkaitan dengan jangkar Kuaishou yang pernah popular Xinba turun sebanyak 76%.

Dasar ekonomi platform telah meningkatkan persekitaran penggunaan keseluruhan tahun ini. Laporan menunjukkan bahawa dalam 30 hari terakhir, carian yang berkaitan dengan aduan di Double Eleven telah menurun sebanyak 12% tahun ke tahun. Namun, masalah pelanggaran pengguna baru juga muncul. Laporan itu menunjukkan bahawa “deposit yang tidak dapat dikembalikan” telah menjadi pelanggaran yang agak serius tahun ini.

Namun, secara keseluruhan, populariti produk China semakin meningkat. Laporan itu menunjukkan bahawa jumlah carian yang berkaitan dengan jenama China meningkat sebanyak 43%, peningkatan terbesar dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Huawei,Xiaomi,Anta dan jenama domestik terkenal lain kini berada di kedudukan teratas jenama. Banyak jenama domestik, seperti jenama susu yang mengadopsi seekor lembu, jenama motor Yadi, dan jenama sukan Erke, telah mendapat perhatian yang ketara tahun ini.

Lihat juga:Dua jam sebelum festival membeli-belah Double 11, jumlah pembayaran omni-channel Xiaomi melebihi AS $2.34 bilion

Pengguna dari semua peringkat umur juga mengekalkan jenama yang menarik minat generasi mereka. Selepas tahun 2000 nampaknya menyukai kecantikan, pakaian dan produk digital, sementara selepas tahun 80-an berminat dengan barangan yang berkaitan dengan membesarkan anak-anak dan membeli rumah. Pengguna pasca 90-an nampaknya memberi tumpuan kepada penjagaan kesihatan dan pembiakan haiwan kesayangan, sementara mereka yang dilahirkan pada tahun 60-an dan lebih tua berminat dengan produk digital.