Bahagian Tencent dalam syarikat permainan Perancis Ubisoft meningkat kepada 9.99%

Lembaga syarikat permainan Perancis UbisoftPada 6 September, gergasi teknologi dan permainan China Tencent diberi kuasa untuk meningkatkan nisbah pegangan saham langsungnya dari 4.5% kepada 9.99%.

Tencent akan melabur 300 juta euro di Guillemot Brothers Limited, membeli 49.9% saham terakhir dan memperoleh 5% hak suara. Daripada jumlah itu, Tencent akan membayar 200 juta euro untuk membeli saham dengan nilai tersirat 80 euro dan melabur 100 juta euro lebih jauh, kata kenyataan itu.

Di samping itu, Tencent menawarkan pinjaman tanpa jaminan jangka panjang kepada Guillemot Brothers Limited untuk membiayai semula hutangnya dan menyediakan sumber kewangan tambahan yang dapat digunakan untuk memperoleh ekuiti di Ubisoft.

Menurut perjanjian itu, Tencent tidak dapat menjual saham Ubisoft selama lima tahun dan tidak dapat meningkatkan pegangannya selama lapan tahun. Guillemot Brothers Limited masih dikuasai secara eksklusif oleh keluarga Guillemot. Tencent tidak akan diwakili di dewan pengarahnya dan tidak akan mendapat persetujuan atau veto mengenai perniagaan tersebut. Di samping itu, Tencent merancang untuk membantu Ubisoft membawa permainan AAA ke platform mudah alih dan membawa permainan PC Ubisoft ke pasaran China.

Ubisoft adalah pengeluar, pengedaran dan pengedar permainan antarabangsa. Berdasarkan kerjasama dengan syarikat permainan yang mapan, ia juga terus melancarkan produk unik untuk memperkuat pengaruhnya di pasaran antarabangsa. Beberapa judul teratasnya adalah Assassin’s Creed, Prince of Persia, Rainbow Six, dan lain-lain. Tencent telah memperoleh 5% kepentingan dalam Ubisoft pada tahun 2018.

“Kami yakin akan masa depan perkongsian strategik kami dengan Tencent dan membawa produk AAA kami ke peranti mudah alih,” kata Ubisoft.

Lihat juga:Tencent bekerjasama dengan Ubisoft untuk mengembangkan permainan baru

Paparan dalam talian Ubisoft, Ubisoft Forward kembali pada 10 September (CEST) dengan kemas kini baru untuk Mario + Rabbi’s Sparks of Hope dan Skeleton and Bones yang akan datang, serta paparan Assassin’s Creed khas yang akan mengungkap masa depan siri ini. Ubisoft akan melancarkan promosi khas untuk pemain China, dengan diskaun bersejarah baru untuk permainan seperti Assassin’s Creed dan Far Cry.