Anak syarikat Tencent akan menjadi pemegang saham pemaju permainan Jepun FromSoftware

Syarikat penerbitan Jepun Kadokawa mengumumkan pada 31 Ogos bahawa anak syarikat permainan FromSoftware akanTerbitan saham baru kepada anak syarikat Tencent Sixjoy Hong Kong dan Sony Interactive Entertainment (SIE)Penempatan melalui pihak ketiga.

Kenyataan itu mengatakan bahawa FromSoftware akan mengumpulkan 36.4 bilion yen ($2623.8 juta) melalui penerbitan saham baru untuk pengembangan IP syarikat dan penubuhan rangkaian penerbitan global. Selepas penawaran, Kadokawa akan memiliki 69.66 peratus FromSoftware, Sixjoy Hong Kong 16.25 peratus dan SIE 14.09 peratus.

Pada bulan Oktober 2021, Tencent memperoleh 6.86% kepentingan dalam Kadokawa dengan harga 30 bilion yen ($216.21 juta), menjadikannya pemegang saham ketiga terbesar. “Kami akan membentuk perikatan modal dan perniagaan dengan Tencent untuk terus menyuntik modal ke dalam perniagaan animasi Kadogawa dan meningkatkan usaha untuk menyesuaikan IP ini menjadi permainan,” tulis Kadogawa dalam pengumumannya pada waktu itu.

Lihat juga:Tencent merancang untuk melabur dalam syarikat penerbitan Jepun Kadokawa untuk mengukuhkan kerjasama harta intelek dalam animasi dan permainan

FromSoftware ditubuhkan pada tahun 1994 dan dibeli oleh Kadokawa pada tahun 2014. Sejak penubuhannya, syarikat itu telah disukai oleh pemain untuk permainan uniknya. Judul terbaru, permainan video dunia terbuka “Eldon Ring,” telah terjual lebih dari 16.6 juta salinan di seluruh dunia, hasil terbaiknya.

FromSoftware mengatakan bahawa ia akan terus beroperasi secara bebas, memperluas skala dengan wang yang diperoleh dari penerbitan saham baru, dan meningkatkan output permainan berkualiti tinggi kepada pengguna di seluruh dunia melalui kerjasama dengan Tencent dan SIE.