Anak syarikat baru NavTo Matrix Mobility dan NaaS mencapai perjanjian mogok

Pada 26 Julai, syarikat peta digital NavInfo mengumumkan bahawa penyedia perkhidmatan pengecasan anak syarikatnya Matrix Mobility telah mencapaiPerjanjian dengan NaaS.

Dari segi penyelesaian mudah alih pintar, kedua-dua pihak akan bekerjasama untuk menyediakan pengeluar kenderaan dengan kemampuan perancangan dan pencarian kenderaan tenaga baru, cadangan dan perkhidmatan lain, dan pada masa yang sama membina ekosistem perjalanan kenderaan pintar dan saling berkaitan yang lebih maju. Kerjasama itu dijangka dilancarkan secara rasmi pada suku ketiga tahun ini, dan hasil kerjasama akan diperluas ke model arus perdana dari sepuluh jenama automotif yang berbeza termasuk Ford, Toyota, Lexus, Mercedes-Benz, Dongfeng-Nissan dan BYD.

Matrix Mobility adalah penyedia penyelesaian mobiliti pintar dan operasi perniagaan untuk industri tenaga baru. Dengan mengumpulkan data dan perkhidmatan perjalanan pengecasan hulu dan hilir secara meluas, syarikat ini menyediakan penyelesaian sehenti untuk ramalan kecekapan pengecasan dan pengecasan di sepanjang jalan untuk syarikat kereta utama, syarikat pelancongan dan rakan kongsi lain. Pada masa ini, Matrix Mobile mempunyai banyak rakan kongsi domestik dan asing yang terkenal seperti Ford, Toyota, Honda, Audi, BMW, Mercedes-Benz, dan Wuling.

Lihat juga:BMW China dan NavInfo baru mengembangkan peta berketepatan tinggi untuk pemanduan autonomi

Naaisi adalah salah satu penyedia perkhidmatan tenaga baru yang terbesar dan berkembang pesat di China. Syarikat ini secara digital menghubungkan hulu dan hilir rantaian industri, menyediakan perkhidmatan sehenti untuk pengeluar pengecas, pengendali dan pengeluar kenderaan utama, menjadikan penghantaran tenaga lebih cekap. Bagi syarikat kereta utama, NaaS bergantung pada pengkomputeran awan, algoritma pintar dan kemampuan perkhidmatan data besar untuk memenuhi keperluan pengguna, data senario automotif dan perkhidmatan pengecasan dengan bijak. Syarikat ini juga membanggakan keinginannya untuk menginovasikan pengalaman pengecasan “tenaga + kecerdasan di tempat”.

Pada masa ini, perkhidmatan pengecasan NAAS telah memperkenalkan model arus perdana jenama seperti NIO, FAW-Volkswagen, dan Voya. Hingga akhir 2021, perniagaan NaaS merangkumi 288 bandar, 290,000 pengecas, dan kapasiti pengecasan tahunan 1.233 bilion kWh, menyumbang 18% daripada kapasiti pengecasan awam China pada tahun 2021.