Alibaba Sports menamakan semula Orange Lion Sports

Laporan Perniagaan Abad ke-21Menurut laporan pada 24 Jun, pekerja Alibaba Sports menerima surat daripada Ketua Pegawai Eksekutif Mu Yang yang menyatakan bahawa syarikat itu akan dinamakan semula sebagai “Orange Lion Sports” dan dia juga akan berkhidmat sebagai pengerusi syarikat.

Syarikat itu kemudian mengesahkan berita itu secara terbuka, dengan mengatakan proses pertukaran nama sedang dijalankan.

Menurut orang dalam, Mu juga menyebutkan dalam e-mel dalaman sebelumnya bahawa berkat “pengembangan lalu lintas perniagaan dalam talian dan proses operasi yang diperbaiki”, keuntungan kasar operasi syarikat dan jumlah pendapatan pada tahun fiskal terakhir meningkat lebih dari 150% tahun ke tahun. Walaupun seluruh industri dipengaruhi oleh persekitaran luaran, ia tetap menguntungkan.

Bagi Alibaba Sports, yang ditubuhkan pada tahun 2015, penamaan semula akan menjadi tonggak penting dalam perjalanan syarikat. Mengenai perubahan itu, Mu berkata syarikat itu telah menyaksikan perubahan dalam industri sukan secara keseluruhan selama tujuh tahun dan kini memberi tumpuan kepada perkhidmatan sukan. Perubahan nama ini akan membawa cadangan jenama yang lebih bebas kepada syarikat.

Pelarasan di peringkat lembaga akan membolehkan Mu berkhidmat sebagai pengerusi dan ketua pegawai eksekutif syarikat, memberikan autonomi syarikat yang lebih kuat, dan membuat keputusan perniagaannya lebih cepat dan lebih berkesan.

Pada persidangan rakan kongsi tahun lalu, Mu pertama kali mencadangkan agar syarikat itu menguruskan dan mendigitalkan gim; Inkubasi IP dan digitalisasi penyertaan massa dalam acara; Dan pendigitalan senaman harian. Di samping itu, syarikat itu tidak akan terlibat dalam hak cipta sukan, pemasaran acara berskala besar, latihan projek menegak dan perniagaan lain. Mu juga mengatakan bahawa Orange Lion Sports akan terus mengembangkan perniagaan tersebut.

Lihat juga:Cainiao Alibaba akan membina dua pusat penghantaran dan pengedaran pintar di Pakistan

Menjelang akhir tahun ini, Orange Lion Sports akan mengendalikan 30 stadium luar talian. Dengan bantuan keupayaan digital platform Ledongli anak syarikat, tempat luar talian ini akan dihubungkan sepenuhnya dengan dalam talian. “Dalam lima hingga 10 tahun ke depan, kami berharap dapat meningkatkan pendapatan dari perkhidmatan sukan luar talian menjadi 50 peratus,” kata Mu.