39 syarikat permainan mudah alih China memasuki 100 teratas dari segi pendapatan pada bulan Julai

Menurut laporan yang dikeluarkan oleh Sensor Tower pada 9 Ogos,Pada bulan Julai tahun ini, sebanyak 39 syarikat China berada dalam senarai 100 pendapatan permainan mudah alih global teratas. Bersama-sama, syarikat-syarikat tersebut memperoleh lebih dari $2.03 bilion, atau hampir 38.1 peratus daripada jumlah pendapatan 100 pemaju.

Ketika musim SS19 bermula, pendapatan “Game for Peace” melonjak 23% pada bulan Julai. “League of Legends E-sports Manager” memasuki pasar pada 20 Julai, yang membolehkan pendapatan Tencent Games pada bulan Julai meningkat 6% dari bulan sebelumnya.

“Knife Out” melancarkan banyak aktiviti musim panas di pasaran Jepun pada bulan Julai, dan pendapatan bulan itu meningkat dua kali ganda dari bulan Jun. Pada 25 Julai, setelah “Diablo: Immortal” tiba di pasaran domestik, ia dengan cepat berada di antara tiga permainan mudah alih iOS terlaris di China. Didorong oleh dua permainan ini, pendapatan permainan NetEase meningkat 6.8% bulan ke bulan.

Permainan mudah alih simulasi survival kiamat IM30 “The Last Fortress: Underground” meneruskan momentum pertumbuhannya yang kuat. Dalam tempoh tersebut, pendapatan meningkat 30% bulan ke bulan, mencapai tahap tinggi baru. Pada masa yang sama, menurut data dari Sensor Tower, permainan ini menduduki tempat ketiga dalam senarai pendapatan permainan mudah alih analog global pada bulan Julai, hanya di belakang Roblox dan Township. Kejayaannya sekali lagi mengesahkan potensi pasaran permainan bertema kiamat, dan juga menandakan bahawa pengeluar permainan mudah alih China telah membuat kejayaan besar dalam mensimulasikan permainan mudah alih.

Semasa percutian musim panas, Lei Ting Games melancarkan permainan mudah alih lain “Pulau Obi: Fantasy Country”. Pada pertengahan bulan Julai, permainan ini berada di antara enam senarai terlaris permainan mudah alih iOS China, dan pendapatan penerbit meningkat sebanyak 16.8% bulan ke bulan.

Penerbit permainan mudah alih China lain yang terpilih sebagai 100 teratas di dunia dengan pendapatan termasuk Zen Games, Star Union, Friends Times, Hero Games, Yala Group, dan Duoyi.

Lihat juga:CMGE bekerjasama dengan DreamWorks Animation LLC untuk melancarkan permainan mudah alih baru

Di samping itu, walaupun “League of Legends E-sports Manager” dan “Diablo: Immortal” berjaya dilancarkan pada musim panas ini, kerana pengurangan wabak domestik dan pemulihan perjalanan secara beransur-ansur, pendapatan pasaran permainan mudah alih iOS China pada dasarnya sama seperti pada bulan Jun. Ia juga turun 14% dari puncaknya pada bulan April tahun ini dan 10% dari bulan Jun tahun lalu.