Zhao Changlong menggantikan Xu Jiayin sebagai ketua unit utama China Evergrande

Xu Jiayin, ketua China Evergrande Group, telah mengundurkan diri sebagai anak syarikat utama syarikat itu, Evergrande Real Estate Group. Ke Peng meletak jawatan sebagai pengurus besar dan wakil sah kumpulan. Zhao Changlong, bekas pengarah eksekutif dan naib ketua Evergrande Property Services, akan menggantikan Xu sebagai ketua dan pada masa yang sama sebagai pengurus besar.

Menurut laporan tahunan Evergrande Property Services yang sebelumnya dikeluarkan, Zhao bergabung dengan Evergrande Group pada bulan September 2003 dan telah memegang pelbagai jawatan dalam anak syarikatnya, termasuk naib presiden pusat pembangunan dan ketua cawangan Xi’an Evergrande Real Estate Group. Sejak November 2017, dia telah berkhidmat sebagai pengarah Hengda Real Estate Group.

Evergrande mengatakan perubahan itu “normal” dan disebabkan oleh penamatan rancangan Evergrande untuk disenaraikan di pasaran saham A China melalui pemerolehan syarikat tersenarai yang sudah ada, tanpa melibatkan perubahan dalam struktur pengurusan atau ekuiti. Ia menambah bahawa Zhao adalah pengerusi dan pengurus besar Evergrande sehingga Ogos 2017.

Pada 10 Ogos, Evergrande Group, yang kini beribu pejabat di Shenzhen, mengumumkan bahawa pihaknya menghubungi sejumlah pelabur pihak ketiga yang berpotensi untuk membincangkan penjualan beberapa aset syarikat. Pada 1 Ogos, Hengshi Network mengumumkan di Bursa Saham Hong Kong bahawa China Evergrande Group menjual 11% sahamnya kepada Tencent dan pihak ketiga bebas dengan harga HK $3.25 bilion.

Lihat juga:Harga saham Evergrande melantun buat sementara waktu selepas menjual 11% kepentingan dalam syarikat Hong Kong