Zeekr yang disokong Geely melancarkan MPV elektrik Zeekr 009

Zeekr, jenama kenderaan elektrik pintar mewah yang disokong oleh Geely, diumumkan pada 22 JulaiModel MPV barunya dinamakan Zeekr009, juga mengeluarkan gambar pratonton kereta. Ini adalah satu lagi model baru berdasarkan platform Senibina Pengalaman Lestari (SEA).

(Kredit gambar: Zeekr)

Dari gambar pratonton, model baru mempunyai tepi dan sudut yang jelas, dengan mengambil kira keperluan ruang dalaman. Bahagian depan kemungkinan akan dilengkapi dengan gril pengambilan udara yang besar, dan lampu depan masih akan menggunakan gaya split.

Foto model Zeekr baru yang bocor (sumber gambar: Xcar)

Pada 21 Julai, gerai media automotifXCARMendedahkan gambar Zeekr 009 yang menyamar, yang mungkin menjadi sebab utama pengumuman rasmi secara tiba-tiba hari ini. Foto-foto yang terdedah hanya ekor model tanpa sebarang penyamaran. Bahagian belakang model baru menggunakan lebih banyak reka bentuk pengasas, dan bumbungnya cenderung rata, yang lebih kondusif untuk memperbesar ruang utama kenderaan.

Pada masa yang sama, bahagian belakang kereta menggunakan lampu belakang yang menembusi, dan dua lampu belakang menegak di kedua sisi mempunyai logo Zeekr di tengahnya, menjadikan model ini sangat dikenali. Seperti yang dapat dilihat di sisi, kereta baru ini juga mempunyai pemegang pintu bersepadu.

Lihat juga:Zeekr menawarkan peningkatan percuma kepada kokpit pintar Qualcomm 8155 untuk pengguna yang ada

Pada bulan April 2021, Zeekr secara rasmi melancarkan jenama dan melancarkan model pertama-Zeekr 001. Jenama itu telah mengumumkan rancangan bahawa pada tahun 2023, Zeekr akan melancarkan tujuh model melalui tiga barisan produk, merangkumi pelbagai segmen sedan, crossover, SUV dan MPV. Menjelang 2025, Zeekr merancang untuk menjual 650,000 kenderaan.

Ketua Pegawai Eksekutif Zeekr Intelligent Technology An Conghui mengatakan pada Hari Evolusi Zeekr yang diadakan pada bulan Julai tahun ini bahawa syarikat itu akan menghantar 70,000 kereta baru pada tahun 2022. Data menunjukkan bahawa pada bulan Jun tahun ini, Zeekr menghantar 4,302 kenderaan, dan sejumlah 19,000 kenderaan dihantar dari Januari hingga Jun.