Zebra Zhixing menerima kenaikan modal sebanyak 3 bilion yen

Pada hari Rabu, Zebra Zhixing mengumumkan bahawa Alibaba Group, SAIC, SDIC, dan Yunfeng Fund bersama-sama meningkatkan modal mereka sebanyak 3 bilion yen di Shanghai.

Zhang Chunhui, co-CEO Zebra Zhixing, mengatakan bahawa syarikat akan meningkatkan pelaburannya dalam penyelidikan dan pengembangan sistem operasinya untuk membantu membina bahagian automotif syarikat yang lebih pintar dan digital.

Zebra Zhixing ditubuhkan pada tahun 2015, dengan fokus pada penyelidikan dan pengembangan sistem operasi kereta pintar bebas. Berdasarkan AliOS yang dikembangkan sendiri, ia membantu syarikat kereta membina kereta pintar yang berbeza dan memberi pengguna pengalaman pemanduan yang lebih baik dan lebih intuitif.

Pada bulan November 2020, Zebra Zhixing mencapai suntikan pembiayaan lebih dari 100 juta yen dari Alibaba.

Data rasmi menunjukkan bahawa hingga kini, Zebra Zhixing telah bekerjasama dengan syarikat kereta utama seperti SAIC, FAW, dan Volkswagen pada hampir 100 model, yang menargetkan lebih dari 3 juta pengguna kereta pintar.

Dari separuh kedua tahun ini hingga tahun depan, OS kokpit pintar bersepadu yang heterogen yang dikembangkan secara bebas oleh Zebra Zhixing akan disewa oleh pelbagai jenama kereta.

Lihat juga:Huawei mengumumkan kumpulan pertama dari 18 syarikat yang mengambil bahagian dalam ekosistem automotif

Zhang Chunhui percaya bahawa Zebra Zhixing dapat memberikan pengalaman operasi pengguna dan data yang sangat baik, yang dapat membantu rakan kongsi dalam rantaian industri untuk membina proses digital sepenuhnya dan membina kereta pintar yang lebih baik secara keseluruhan.