Yuanfu Road melancarkan sains labu aplikasi pengajaran STEAM

Pada hari Rabu, syarikat pendidikan dalam talian Yuanfudao melancarkan Sains Labu, jenis pendidikan pencerahan saintifik baru yang menandakan perubahan dalam kandungan dan pendekatan pendidikan.

Sains Labu ditubuhkan bersama oleh pasukan R&D Yuanfudao dan Zebra, dan memulakan operasi percubaan pada Mei 2020. Penggunanya kebanyakannya diperkenalkan oleh pengguna benih.

Ma Bin, ketua sains labu, mengatakan, “Sistem pengajaran dan penyelidikan yang dinilai secara saintifik, pengalaman produk yang menarik dan menarik, dan perkhidmatan pengguna yang diperibadikan adalah tiga enjin utama untuk perkembangan pesat sains labu.”

Penanaman dan promosi subjektiviti saintifik adalah kunci kepada pendidikan untuk semua di China. Mengikut ciri kemampuan setiap anak, Sains Labu telah merumuskan sistem progresif hierarki yang mengintegrasikan konsep pendidikan STEAM untuk memenuhi keperluan pertumbuhan anak-anak di semua peringkat.

Aplikasi baru ini bertujuan untuk membantu ibu bapa menjawab soalan anak-anak mereka secara saintifik dan munasabah. Konsep sains labu berasal dari keperluan pendidikan kehidupan sebenar dan meluas dari komputer ke dunia nyata.

Di samping itu, produknya termasuk ciri-ciri seperti buku bergambar sains, siasatan eksperimen, pembangunan hayat, siaran sains, dan soalan dan jawapan eksklusif, yang bertujuan untuk menggalakkan kanak-kanak bertanya dan kemudian secara aktif mencari penyelesaian kepada masalah yang diberikan. Pendekatan penyelesaian masalah ini bertujuan untuk merangsang minat dan semangat kanak-kanak untuk siasatan saintifik.

Sains Labu menggabungkan interaktif, dalam talian, pengajaran AI dan penerokaan praktikal tangan luar talian untuk memberikan pengalaman penerokaan berasaskan pemandangan dan mendalam.

Ma Bin lebih jauh menjelaskan, “Sains Labu berkomitmen untuk membantu anak-anak mengembangkan pertanyaan secara sistematik, membangun cara berfikir saintifik, menguasai kaedah penyelidikan saintifik asas, dan memiliki kemampuan untuk menganalisis dan menilai sesuatu dan menyelesaikan masalah praktikal.”

Walaupun sains labu, Yuanfudao, yang ditubuhkan pada tahun 2012, juga telah meneroka rangkaian produk pendidikan berkualiti termasuk Far Border City dan Zebra.

Pada bulan Mac tahun ini, Zebra, jenama pendidikan pencerahan kanak-kanak di bawah Yuanfudao, melancarkan kursus seni secara rasmi. Sebelum itu, Zebra telah memperkenalkan tiga mata pelajaran iaitu Bahasa Inggeris, Pemikiran Matematik dan Bahasa Cina.

Yuanfudao mengumumkan pada bulan Julai bahawa ia akan bekerjasama dengan Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing 2022 untuk melancarkan kursus sukan dan WWF untuk melancarkan kursus pemuliharaan hidupan liar.

Lihat juga:Pengawal selia pasaran mendenda syarikat gergasi bimbingan dalam talian Zuoyebang dan Yuanfudao kerana menyesatkan pengguna

Menghadapi pengawasan pemerintah yang ketat dalam beberapa hari terakhir, banyak institusi pendidikan dan latihan telah menyesuaikan fokus perniagaan mereka. Sebagai contoh, Better Me, jenama hosting di bawah TAL, telah mula menyediakan perkhidmatan seperti pemindahan selepas sekolah, makan malam, kerja rumah, dan perkhidmatan inisiatif bekerja sendiri.