Xigua Video menuntut Beisuo Video atas pampasan persaingan tidak adil sebanyak AS $188,306

Baru-baru ini, Mahkamah Tinggi Rakyat Hunan mengumumkanBaidu Video (kini dinamakan semula sebagai Beisuo Video) memuat naik semula kes video yang disimpan di pelayan video XiguaMahkamah memutuskan bahawa Baidu Xiaodu harus menghentikan pelanggaran, menghentikan persaingan yang tidak adil, mengimbangi kerugian ekonomi dan kos penyelenggaraan sebanyak 1.2 juta yuan ($188.306), dan mengeluarkan pernyataan di laman utama pelanggan mudah alihnya yang menjelaskan masalah tersebut.

ByteDance mengembangkan dan mengoperasikan laman web dan APP Watermelon Video, dan mendapati bahawa banyak video pendek bertema luar bandar yang menampilkan tanda dagangan teks dan grafik Watermelon Video disiarkan ke Bexo Video. Di samping itu, video dicari di kawasan geografi yang berbeza, dan tanda dagangan yang dipaparkan dalam persekitaran rangkaian yang berbeza diubah. Video tersebut tidak menunjukkan maklumat mengenai siapa yang memuat naiknya, dan ada yang menunjukkan iklan.

ByteDance percaya bahawa Baidu dan Xiaodu adalah pengendali sebenar laman web video Baidu. Sebagai pesaing dalam industri yang sama, penerusan video ini dan penghapusan tanda dagangan merupakan persaingan yang tidak adil dan pelanggaran tanda dagangan terhadap ByteDance.

Baidu dan Xiaodu berpendapat bahawa mereka tidak terlibat dalam operasi sebenar Beisuo Video. Biasanya, video pendek untuk kategori luar bandarnya dimuat naik oleh pengguna, seperti halnya penghapusan tanda dagangan.

Mahkamah berpendapat bahawa bukti yang ada tidak mencukupi untuk membuktikan bahawa Baidu mengendalikan laman web video Beisuo. Namun, pada masa yang sama dengan video itu dimainkan, Xiaodu menghapus tanda dagang teks dan grafik Xigua Video, yang melanggar hak eksklusif tanda dagang berdaftar ByteDance. Sebagai tambahan, Xiaodu secara langsung memuat naik video pendek dari kategori luar bandar platformnya ke kategori luar bandar Aplikasi Video Baisou tanpa kebenaran. ByteDance berpendapat bahawa tingkah laku ini merupakan tindakan persaingan yang tidak adil.

Lihat juga:Persatuan Perkhidmatan Siaran Web China: Jangan mengedit klip video pendek tanpa kebenaran

Menurut China Judgment Online, ByteDance mempertikaikan pelanggaran Xiaodu dan Baidu atas siri TV “Wang Gui dan Anna”. Mahkamah Harta Intelek Beijing memutuskan bahawa Xiaodu harus memberi ganti rugi kepada ByteDance atas kerugian ekonomi 40,000 yuan dan perbelanjaan yang munasabah 12,800 yuan.