Xiaopeng Motors dan Xiaodu mencapai kesepakatan untuk mempromosikan sistem kereta pintar

Xiaopeng Motors dan Xiaodu mengumumkan perjanjian kerjasamaPada hari Selasa, kedua-dua pihak akan menggunakan kelebihan masing-masing dalam kemampuan suara untuk meningkatkan pengalaman interaksi manusia-kenderaan, seperti penerapan Soal Jawab Suara Pintar dalam senario dalam kenderaan.

Xiao Degree, juga dikenali sebagai Degree, menyediakan perkhidmatan soal jawab ensiklopedia yang meliputi pelbagai soalan seperti stok, kalendar, terjemahan dan lain-lain. Beberapa model Xiaopeng Motors yang akan datang akan menawarkan pelbagai ciri untuk terus mempromosikan pembangunan sistem kereta pintar.

DuerOS adalah pembantu AI yang dimiliki oleh Baidu. Pada masa ini, jumlah interaksi suara bulanan antara peranti yang dilengkapi dengan DuerOS telah mencapai 6.6 bilion, dan jumlah sambungan peranti rumah pintar IoT telah melebihi 200 juta, merangkumi lebih dari 60 kategori.

Segmen dalam kenderaan adalah salah satu senario penting bagi DuerOS kerana ia telah bekerjasama dengan lebih daripada 800 model. Sebelumnya, ia mencapai kesepakatan dengan NIO di mana kedua-dua pihak akan mengoptimumkan dan meningkatkan pengalaman sistem operasi suara dalam kenderaan NIO.

Lihat juga:Baidu’s Xiaodu bekerjasama dengan NIO untuk meningkatkan pembantu suara kereta

Xiaopeng Motors telah menyampaikan sistem on-board yang diaktifkan suara sepenuhnya sejak tahun 2020. Pembantu suara pintarnya membolehkan kemampuan interaktif canggih seperti dialog berterusan, gangguan semantik, dan kawalan suara berketepatan tinggi. Pada tahun 2021, ia diberi suara AI baru.

Data penghantaran menunjukkan bahawa pada bulan Mei 2022, Xiaopeng Motors mengirimkan sejumlah 10.125 unit, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 78%. Sebanyak 53,688 unit dihantar dari Januari hingga Mei, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 122%. Dari Januari hingga Mei tahun ini, sejumlah 53,688 unit dihantar, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 122%. Hari ini, Xiaopeng Motors mengumumkan bahawa ia akan menghantar lebih daripada 200,000 kenderaan minggu ini.