Xiaopeng mengumumkan tawaran global 85 juta saham pada HK $165 sesaham

Xiaopeng, pembuat kereta elektrik pintar terkemuka di China, mengumumkan pada hari Rabu bahawa tawaran 85,000,000 saham biasa Kelas A berharga HK $165 ($21,25) sesaham, termasuk tawaran antarabangsa dan tawaran awam Hong Kong.

Saham biasa Kelas A dijangka mula diperdagangkan di papan utama Bursa Saham Hong Kong pada 7 Julai, dengan kod saham “9868”.

Jumlah hasil penawaran global syarikat dijangka kira-kira HK $14,025.0 juta (dengan mengandaikan bahawa pilihan peruntukan berlebihan tidak dilaksanakan).

Wang baru akan digunakan untuk mengembangkan portfolio produknya,   Membangunkan teknologi canggih,   Dan mempercepat operasi perniagaannya, antara kemungkinan pelaburan lain.

J.P. Morgan Securities (Far East) Limited dan Merrill Lynch (Asia Pacific) Limited adalah penaja bersama tawaran saham yang disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong.

Lihat juga:Pesaing China Tesla Xiaopeng Motors akan disenaraikan di Hong Kong

Menurut laporan sebelumnya oleh Pandaily, sebagai syarikat terkemuka dalam reka bentuk, pengembangan, pembuatan dan penjualan kenderaan elektrik pintar, Xiaopeng merancang untuk disenaraikan di Hong Kong pada musim panas ini.