Xiaopeng mengumumkan penyertaan saham dalam rancangan Shenzhen-Hong Kong Stock Connect

Syarikat kenderaan elektrik pintar China Xiaopeng mengumumkan pada hari Rabu bahawa saham biasa yang kini diperdagangkan di Bursa Saham Hong Kong kini termasukShenzhen-Hong Kong Stock ConnectBerkuat kuasa pada hari Rabu.

“Kami gembira dapat dimasukkan dalam program Shanghai-Hong Kong Stock Connect yang membolehkan pelabur China daratan yang layak membeli saham kami secara langsung melalui bursa saham di tanah besar. Gu, naib ketua dan presiden Xiaopeng Motors, berkata: “Penambahan ini bukan hanya akan memperluas dan mempelbagaikan pangkalan pelabur kami, tetapi juga memberi peluang kepada pelanggan, rakan kongsi dan pelabur kenderaan elektrik dan teknologi China untuk turut serta dalam pertumbuhan kami.”

Ini menjadikan Xiaopeng sebagai syarikat EV pintar pertama yang disenaraikan di Hong Kong untuk dimasukkan dalam rancangan Stock Connect. Sebelum ini, Xiaopeng juga menjadi syarikat EV pintar pertama yang mencapai status penyenaraian dua peringkat di New York dan Hong Kong.

Hang Seng Index Co., Ltd. mengumumkan pada 8 Julai 2021 bahawa Xiaopeng telah mematuhi “peraturan masuk cepat” dari beberapa indeks dan akan dimasukkan dalam stok penyusun beberapa indeks mulai 21 Julai 2021, termasuk Indeks Industri Komposit Hang Seng, Indeks LargeCap Komposit Hang Seng dan Indeks Barang dan Perkhidmatan Pengguna Hang Seng. Kemasukan Indeks Komposit Hang Seng adalah syarat utama rancangan “Stock Connect”.

Lihat juga:Penjualan jenama EV China dikeluarkan pada bulan Januari, Xiaopeng menduduki tempat pertama

Saham syarikat mula diperdagangkan di papan utama Bursa Saham Hong Kong pada 7 Julai 2021, dan dapat ditukar sepenuhnya dengan saham simpanan Amerika Syarikat di Bursa Saham New York.