Xiaopeng bertindak balas terhadap kelewatan penghantaran model kenderaan elektrik P5

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini,Pemilik baru model elektrik Xiaopeng P5 460Kelewatan penghantaran telah berlaku di seluruh China kerana bekalan bateri kenderaan dan bahagian lain yang ketat.

Seorang pembeli mengadu bahawa Xiaopeng tidak menyerahkan kereta tepat pada waktunya, menyebabkan dia kehilangan kelayakan untuk subsidi 10,000 yuan ($1,581) di Guangzhou. Sebilangan pembeli mengesyaki bahawa Xiaopeng mendiskriminasi pengguna. “Dari Disember 2021 hingga Januari 2022, pesanan untuk model P5 versi 550 dan versi 600 yang dipesan pada bulan Disember telah dikirimkan. Mengapa pesanan untuk versi 460 ditunda?”

Jurucakap Xiaopeng berkata: “Pengguna yang pesanannya ditangguhkan boleh memilih untuk membayar balik, menukar kepada model lain atau terus menunggu. Pada masa ini tidak ada rancangan pampasan.”

Sebab di sebalik penghantaran model P5 adalah kekurangan bekalan bateri Xiaopeng, terutama bateri lithium ferrous fosfat yang digunakan dalam versi 460 P5. Versi 550 dan 600 dilengkapi dengan bateri lithium ternary, yang merupakan salah satu sebab kedua-dua versi ini dapat dihantar lebih cepat daripada versi 460.

Lihat juga:Xiaopeng menjelaskan khabar angin mengenai perniagaan pertukaran bateri anak syarikat

Pada awal Mei 2021, Ketua Xiaopeng He Xiaopeng mendedahkan bahawa bekalan bateri lithium ferrous fosfat kekurangan bekalan, menyebabkan ketidakpastian dalam pengeluaran. Tetapi dia mengatakan bahawa lebih banyak bateri fosfat lithium ferrous akan digunakan pada masa akan datang, yang akan meningkatkan keuntungan kasar syarikat.