Xiaomi untuk memulakan pengeluaran kereta elektrik di Great Wall Motor Plant

Menurut Reuters, memetik orang yang akrab dengan perkara itu, pembuat telefon pintar China Xiaomi merancang untuk menggunakan kilang Great Wall Motors untuk menghasilkan kereta elektriknya sendiri.

Dua sumber memberitahu Reuters bahawa Xiaomi sedang berbincang dengan Great Wall Motors untuk menggunakan kilangnya untuk menghasilkan kereta elektrik jenama sendiri, sambil menambah bahawa kereta baru itu akan disasarkan kepada pasaran massa dan “sejajar dengan kedudukannya yang lebih luas untuk elektronik.”

Tembok Besar juga akan menyediakan perkhidmatan perundingan kejuruteraan untuk mempercepatkan projek itu, tambah Reuters. Kedua-dua syarikat itu dijangka secara rasmi mengumumkan penggabungan mereka seawal awal minggu depan.

Ketika dihubungi oleh Pandaily, Xiaomi enggan memberikan komen dan merujuk kepada pernyataannya sebelumnya: “Xiaomi telah mengikuti dinamika industri kenderaan elektrik dan terus mempelajari tren industri yang berkaitan. Mengenai penyelidikan mengenai perniagaan pembuatan kenderaan elektrik, Xiaomi belum memulai projek formal..”

Saham Xiaomi melonjak sebanyak 6.71% pada hari Jumaat berikutan laporan tersebut. Pada masa yang sama, menurut Reuters, saham Great Wall Motors di Hong Kong naik lebih daripada 8% dan saham di Shanghai naik lebih daripada 7%.

Khabar angin mengenai kemasukan Xiaomi ke dalam industri kenderaan elektrik pertama kali muncul pada pertengahan Februari.

Lihat juga:Menurut laporan, Xiaomi sedang menyiapkan projek kenderaan elektrik, yang akan dilancarkan secepat April

Pada hari Jumaat, media China 36kr melaporkan bahawa Xiaomi secara aktif mempromosikan syarikat pembuatan keretanya, yang diketuai oleh pengasas bersama Xiaomi dan ketua pegawai strategi Wang Chuan.

Kedudukan jenama projek itu dikatakan serupa dengan XPeng yang berpangkalan di Guangzhou, yang bertujuan untuk pembeli Cina muda di pasaran pertengahan hingga tinggi. Laporan itu juga mengatakan bahawa dilaporkan bahawa Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi dan pengasas Lei Jun bertemu dengan Li Bin, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif permulaan kenderaan elektrik NIO, pada akhir Februari untuk berunding dengannya mengenai isu keupayaan pembuatan kereta.

Bagi banyak orang, syarikat baru yang mungkin dibentuk oleh Xiaomi tidak mengejutkan, mengikuti jejak syarikat gergasi teknologi seperti Baidu, Alibaba, Tencent dan Huawei ketika memasuki daratan China, pasaran automotif terbesar di dunia.

Syarikat itu telah memfailkan senarai permohonan paten untuk teknologi automotif termasuk kawalan pelayaran, navigasi, dan bantuan memandu sejak 2015. Sistem pembantu maya Xiaoai telah dilaksanakan melalui serangkaian kerjasama strategik, termasuk model edisi khas crossover Mercedes-Benz Motors dan FAW Group Bestune T77.

Great Wall Motors ditubuhkan di Baoding, Hebei pada tahun 1984, dan membuat tawaran awam awal di Hong Kong pada bulan Disember 2003, menjadi pembuat kereta persendirian pertama yang disenaraikan di China. Ia juga merupakan pengeluar SUV dan pickup terbesar di China.

Jumlah pendapatan pembuat kenderaan itu mencapai paras tertinggi pada tahun 2020, mencapai 103 bilion yuan ($15.7 bilion), meningkat 7.35 peratus tahun ke tahun. Syarikat itu menjual 1.11 juta kenderaan tahun lalu, meningkat 4.8 peratus dari tahun sebelumnya.

Modelnya yang paling popular termasuk pickup siri P dan Ora EV, beberapa kereta elektrik paling berpatutan di pasaran.