Xiaomi Motors merancang untuk melancarkan model pertamanya pada tahun 2024, menjual 900,000 kenderaan dalam tiga tahun

Beberapa sumber memaklumkan media domestik China36krXiaomi Motor merancang untuk melancarkan model pertamanya pada separuh pertama 2024. Satu sumber mengatakan bahawa Xiaomi berhasrat untuk mengeluarkan kereta baru setiap tahun untuk tiga tahun ke depan setelah model pertama dilancarkan pada tahun 2024, dan menjangka akan menjual 900,000 unit dalam tiga tahun ke depan. Xiaomi setakat ini enggan memberikan sebarang komen rasmi.

Lei Jun, pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif firma itu, pernah menyatakan secara dalaman bahawa Xiaomi Motors berusaha untuk “melancarkan model pertamanya dalam masa tiga tahun dan menjual 100,000 kenderaan pada tahun pertama pelancaran.” Pada persidangan pelancaran produk baru Xiaomi pada musim bunga ini, Lei mengumumkan bahawa Xiaomi akan bergantung pada simpanan tunai 108 bilion yuan (AS $16.77 bilion) yang ada, pasukan R&D semasa lebih daripada 10,000 orang, tiga perniagaan telefon pintar teratas di dunia, dan yang terbaik di dunia Ekologi pintar, buat kereta sepenuhnya.

Pada 30 Mac tahun ini, Xiaomi Group mengumumkan rancangan untuk melabur 10 bilion yuan pada peringkat awal perniagaan kenderaan elektrik pintar, dan sejumlah 10 bilion dolar AS dalam sepuluh tahun akan datang. Setelah setengah tahun membuat persiapan, Xiaomi Motor beroperasi di landasan yang stabil. Pada 1 September, Xiaomi Auto didaftarkan secara rasmi, Ketua Pegawai Eksekutif LeiBerkongsi foto kumpulan dengan beberapa ahli pasukan utama syarikat baruDi Weibo.

Lihat juga:Xiaomi membina kereta sekarang-bagaimana rancangannya berfungsi?

36Kr mengetahui bahawa Xiaomi Motors telah membentuk struktur pasukan terlebih dahulu. Ia kini mempunyai lebih dari 10 jabatan peringkat pertama, termasuk jabatan automotif, jabatan produk, jabatan kokpit pintar, jabatan pemanduan autonomi, jabatan perkakasan kenderaan, jabatan sistem kuasa, dan jabatan pembuatan pintar yang sebelumnya merupakan kumpulan persiapan, yang menunjukkan bahawa Xiaomi harus berfungsi sepenuhnya.