Xiaomi Motors mengumumkan paten penjanaan peta

Xiaomi Automotive Technology Co., Ltd., anak syarikat gergasi elektronik pengguna China Xiaomi, melancarkan projek pada 26 Julai yang disebut “Kaedah penjanaan peta, peranti, pengawal, pelayan, medium penyimpanan dan kenderaan. “

Menurut abstrak paten, kaedah ini mengumpulkan data persekitaran, seperti gambar sekitarnya dan keadaan pergerakan, ketika kenderaan berada di kawasan parkir. Dengan memproses data imej pandangan sekeliling, imej pandangan atas dijana, dan kemudian dibahagikan kepada pelbagai sub-imej pandangan atas mengikut maklumat pengenalan lalu lintas dalam imej pandangan atas. Kemudian, berdasarkan kedudukan gerakan dan data sikap, sub-imej pandangan atas dijahit dan disatu untuk menghasilkan peta kawasan, dan kemudian pelayan dicetuskan untuk menggabungkan peta kawasan yang dihantar oleh pelbagai kenderaan untuk menghasilkan peta kawasan sasaran.

Kaedah yang dipatenkan dapat mengurangkan kos lukisan adegan garaj, meningkatkan kecekapan lukisan, dan merealisasikan kemas kini masa nyata peta ketepatan tinggi.

Xiaomi Automobile juga telah mengumumkan sejumlah paten sebelumnya, termasuk: casis telus, kedudukan ketepatan tinggi, rangkaian saraf, pengiraan panjang lampu isyarat, pengenalan garis lorong, latihan model, perubahan lorong automatik, penyerangan automatik, ramalan tingkah laku, dll.

Lihat juga:Pembangunan kereta Xiaomi melangkah lebih jauh

Xiaomi telah membuat kemajuan pesat sejak mengumumkan kemasukannya ke sektor automotif. Pada 28 Julai, media China melaporkan bahawaProjek pengeluaran kereta Xiaomi akan memasuki tahap off-line kereta “model lembut” pada bulan September,Seterusnya adalah ujian lapangan dan kitaran ujian musim sejuk seperti yang dijadualkan. Di samping itu, selain mengeluarkan lesen kenderaan tenaga baru secara rasmi, menguji dan mengesahkan produk pada musim sejuk dan musim panas, dan mewujudkan sistem pemasaran dan perkhidmatan, projek pengeluaran kenderaan Xiaomi hampir selesai.