Xiaomi mengupah lebih banyak orang untuk memandu sendiri; Program bakat baharu diumumkan tidak lama lagi

Pada 14 Julai, Xiaomi meningkatkan jumlah pekerjaan dari 24 menjadi 25, semuanya dalam bidang pemanduan autonomi. Menurut ChinastarMarket.cn, Xiaomi juga akan mengumumkan rancangan pengambilan bakat baru tidak lama lagi.

Sebulan yang lalu, pada 14 Jun, Xiaomi menyiarkan 20 jawatan baru di halaman kerjanya yang berkaitan dengan pemanduan autonomi. Ini adalah pengumuman pengambilan pekerja berskala besar pertama yang berkaitan dengan pemanduan autonomi sejak syarikat itu secara rasmi mengumumkan pengembangannya ke sektor automotif.

Seperti yang disenaraikan dalam maklumat pengambilan pekerja, Xiaomi perlu mengisi pelbagai peranan dalam 20 posisi, termasuk platform data, infrastruktur kenderaan, perancangan keputusan, algoritma gelombang milimeter, alat pengembangan, pengembangan platform front-end, perisian tertanam, kawalan, persepsi, Peta definisi tinggi dan platform simulasi.

Menariknya, alamat kerja jawatan mendesak yang disebutkan di atas semuanya berada di Daerah Haidian, Beijing. Oleh itu, orang dalam industri menganggap bahawa ibu pejabat Pusat R&D Kereta Xiaomi mungkin terletak di Beijing.

Pada 9 Julai, dilaporkan bahawa Xiaomi memperoleh Deepmotion, sebuah syarikat teknologi pemanduan autonomi. Pasukan lebih daripada 20 kakitangan dari Deepmotion akan bergabung dengan Xiaomi.

Lihat juga:Persaingan industri semakin meningkat, Xiaomi memperoleh syarikat teknologi pemanduan autonomi

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi, Lei Jun berkata, syarikat itu memberi tumpuan kepada pengeluaran kereta sejak Xiaomi mengumumkan secara rasmi beberapa bulan lalu. Lei Jun kini memimpin syarikat itu ke dalam bidang pemanduan autonomi. Masalah semasa adalah mencari bakat dan mendapatkan sokongan rantaian bekalan untuk membina kereta.

Pada 13 Jun, di Sidang Kemuncak Chongqing Automotif China 2021, Wang Chuanfu, Ketua dan Presiden BYD Co., Ltd., mengatakan bahawa BYD dan Xiaomi Group sedang membincangkan kerjasama dalam beberapa projek automotif. BYD didakwa menyokong pembangunan Xiaomi dalam sektor automotif.

Pada 12 Julai, beberapa media melaporkan bahawa Lei Jun mengunjungi markas SAIC Motor dan sebelumnya telah mengunjungi BYD, Great Wall Motor, Changan Automobile, dan SGMW bersama beberapa syarikat kereta lain.