Xiaomi memperoleh paten untuk cermin mata AR magnetik, mempromosikan susun atur meta-alam semesta

Paten kaca argon magnetikPada 19 Julai, permohonan anak syarikat Xiaomi di Beijing telah diluluskan, yang jelas menandakan kemajuan lebih lanjut dalam susun atur gergasi teknologi di Meta-Universe.

Ringkasan paten mencadangkan bahawa cermin mata AR termasuk bingkai, bingkai pertama dan bingkai kedua. Khususnya, bingkai termasuk bahagian sambungan bingkai pertama dan kedua. Di samping itu, kuil pertama dan kedua tertanam dengan bahagian sedutan magnetik, dan bahagian sedutan magnetik ini juga wujud dalam bahagian sambungan yang sepadan. Mereka disambungkan oleh bahagian sedutan magnet yang sepadan. Ciptaan ini mempunyai kelebihan pemasangan mudah alih, mudah alih, mudah dipasang dan kestabilan yang baik.

Malah,Xiaomi sebelum ini mengeluarkan versi penerokaan baru Xiaomi Smart GlassesSeptember 2021, dan penampilannya tidak jauh berbeza dengan cermin mata biasa. Walau bagaimanapun, tiada perkembangan lanjut sejak itu.

Versi Discovery menggunakan teknologi pandu gelombang optik MicroLED untuk menyembunyikan paparan MicroLED kira-kira saiz bijirin beras di sempadan. Melalui lensa pandu gelombang optik canggih, transmisi cahaya spasial dapat direalisasikan, dan gambar dipaparkan di depan mata, sehingga cermin mata pintar dapat benar-benar miniatur. Produk ini beratnya 51g dan menyokong panggilan, paparan, navigasi, kamera, terjemahan dan fungsi lain.

Lihat juga:Xiaomi dapat paten cermin mata AR

Produk ini mengintegrasikan 497 sensor mikro dan modul komunikasi. Ia bukan hanya skrin kedua telefon pintar, tetapi terminal pintar baru yang beroperasi secara bebas, kata syarikat itu.

Pada bulan November, jurucakap Xiaomi memberi komen mengenai susun atur bergulirnya di MetaUniverse, menurut STCN.com. Syarikat itu mengatakan bahawa ia mengawasi peluang yang relevan untuk membuat barang yang berkaitan dengan Meta-Universe dan telah memperoleh sejumlah besar cadangan teknologi yang relevan dan pelaburan dan persiapan yang berkaitan dalam bidang seperti telefon pintar, video dan paparan.