Xiaomi memperkenalkan Mi Mix 4 serta Mi Pad 5 dan siri OLED Mi TV serba baru

Pembuat telefon pintar China Xiaomi melancarkan Mix4 pada hari Selasa, bersama dengan Mi Pad5 dan barisan TV OLED Mi baru.

Mi Mix 4 baru dilengkapi dengan pemproses Snapdragon 888+ Qualcomm, cawan skrin penuh, seramik ketepatan bersepadu (yang pertama dalam barisan syarikat) dan teknologi UWB.

Terima kasih kepada pemproses Qualcomm Snapdragon 888+, prestasi Al telefon dikatakan meningkat sebanyak 23%. Harga bermula pada 4,999 yuan ($772), dan versi dengan spesifikasi yang lebih tinggi dapat meningkat menjadi 6,299 yuan ($972).

Mi MIX4 menggunakan layar pembungkus berbentuk cawan yang canggih. Kamera baru mengambil masa tiga tahun, kos pelaburan 500 juta yuan, dan mengambil lebih daripada 100 jurutera paparan untuk menyembunyikan kamera depan di belakang panel. Dengan menggunakan seramik ketepatan bersepadu pada bahagian belakang peranti, Mi MIX4 mengurangkan berat badan sebanyak 30 peratus.

Telefon ini akan dilengkapi dengan ultra-wideband (UWB), versi teknologi Bluetooth yang lebih canggih yang akan memberikan ketepatan dalam satu sentimeter dari kedudukan peranti.

Pilihan warna termasuk hitam, putih dan kelabu seramik, yang diilhamkan oleh porselin berlapis biru tradisional Dinasti Song Utara.

Telefon juga akan dapat mengecas dengan cepat. Pengecasan menggunakan wayar 120 watt boleh mencapai 80% dalam masa 10 minit dan 100% dalam 15 minit. Pengecasan berwayar juga menyokong suhu malar semasa mengecas, jadi telefon tidak akan melebihi 37 ° C.

Kaedah pengecasan pantas tanpa wayar menggunakan pengecas 50W dan boleh mencapai 100% dalam masa 28 minit sahaja. Di samping itu, jika pengguna akhir berada dalam jarak 30 cm dari peranti semasa mengecas di stesen pangkalan wayarles, mereka akan melihat bahawa tahap bunyi tidak akan melebihi 24dB.

Versi kelabu seramik Mix 4 (sumber gambar: Xiaomi)

Satu lagi acara kemuncak pelancaran ialah pelancaran Mi Pad 5 yang berharga 1999 Yuan. Tablet yang hanya setebal 6.86 milimeter itu dilengkapi sistem MIUI dan mampu memuatkan lebih 300 aplikasi utama dengan lebih 2,000 aplikasi dijangka dilancarkan pada hujung tahun ini.

Lei Jun memperkenalkan Mi Pad 5 (sumber: Afanr)

TV Master Mi dilengkapi dengan skrin OLED 77 inci dengan kontras 1.5 juta: 1. Warna dan suhu skrin boleh diselaraskan secara dinamik berdasarkan cahaya ambien. TV juga menyokong teknologi ultra-wideband baru. Model baru berharga 19,999 yuan, yang jauh lebih mahal daripada Mi TV6.

Mi Master TV (Kredit gambar: Afanr)

Produk lain yang dikeluarkan Xiaomi malam ini termasuk pembesar suara pintar kesetiaan tinggi, dan Cyberdog, robot berkaki empat bionik generasi pertama Xiaomi. Xiaomi mengatakan bahawa Makmal Robotik Xiaomi secara rasmi ditubuhkan dan merancang untuk mewujudkan komuniti sumber terbuka untuk robot.

Xiaomi Cyberdog (sumber gambar: Xiaomi)
Pembesar suara pintar kesetiaan tinggi (sumber gambar: Xiaomi)

Menurut laporan firma penyelidikan Canalys, Xiaomi baru-baru ini menggantikan Apple di tempat kedua dalam penghantaran telefon pintar global pada suku kedua 2021. Walau bagaimanapun, Lei Jun, pengasas Xiaomi, berkata, “Kami masih sebuah syarikat muda. Misi kami sekarang adalah untuk menduduki tempat kedua di dunia. Tetapi kami berharap dapat menjadi pengeluar telefon pintar terbesar di dunia dalam masa tiga tahun.”

Lihat juga:Xiaomi memenangi tempat teratas dalam penjualan telefon bimbit global pada bulan Jun, bahagian pasaran melebihi 17%

Sebelum sidang media, Xiaomi mengumumkan di Weibo bahawa Su Bingtian, yang baru saja mencatat rekod China dan Asia untuk pecut 100 meter di Olimpik, menjadi jurucakap jenamanya. Lei Jun berkata secara terang-terangan, “Su adalah kebanggaan China dan Asia. Pengejaran kesempurnaannya sama dengan Xiaomi, dan dia sendiri sangat menyukai Xiaomi.