Xiaomi melancarkan telefon lipat pertama dengan lensa cecair, Mi MIX FOLD

Pada hari Selasa, pembuat telefon pintar China Xiaomi melancarkan telefon pintar lipat pertama jenama itu, Mi MIX FOLD, dengan ciri inovatif kelas pertama.

Peranti ini memasangkan skrin lipat dalaman dengan paparan luaran yang lebih kecil, serupa dengan siri Samsung Galaxy Z Fold dan Huawei Mate X2.

Skrin dalaman yang besar-Xiaomi mengaku sebagai yang terbesar dari telefon lipat lain di pasaran-menggunakan panel OLED 8.01 inci dengan resolusi 2480 x 1860 dan nisbah aspek 4: 3. Di samping itu, panel OLED menyokong HDR10 + dan Dolby Vision dengan ketepatan warna yang sangat tinggi. Terdapat juga “mod desktop” yang menjadikan antara muka menjadi UI seperti komputer tradisional.

Skrin luaran yang lebih kecil adalah panel OLED 2520×840 90Hz 6,52 inci dengan nisbah aspek 27: 9. Menurut Xiaomi, paparan luaran dan bawaan Mi MIX Fold mampu menghasilkan gambar dan video dengan resolusi super, malah mampu meningkatkan resolusi gambar dari 720p ke 1440p dan video dari 480p ke 1440p.

Pengasas bersama dan Ketua Pegawai Eksekutif Xiaomi Lei Jun berkata pada acara pelancaran bahawa telefon telah mengalami 200,000 lenturan semasa ujian kebolehpercayaan dan sehingga 1 juta lenturan dalam ujian selanjutnya.

Peranti ini juga mengandungi sistem bunyi yang dinaik taraf dengan empat pembesar suara stereo yang ditala oleh Harman Katon, menjanjikan pengalaman bunyi surround panorama yang benar.

Telefon 5G dikuasakan oleh Snapdragon 888 unggulan Qualcomm dan mempunyai kapasiti bateri 5,020 mAh, yang kini merupakan bateri terbesar di antara telefon bimbit yang boleh dilipat. Sistem pengecasan pantas 67Wnya boleh dicas sepenuhnya sekali dalam 37 minit.

Mengenai tetapan kameranya, peranti ini menampilkan kamera utama 108 megapiksel, kamera ultra-lebar 13 megapiksel, dan “lensa cecair” 8 megapiksel yang dikembangkan sendiri yang berfungsi sebagai lensa zoom optik 3x dan lensa makro.

(Sumber: Xiaomi)

Berbeza dengan kanta optik tradisional, kanta cecair baru menggunakan prinsip bionik mata manusia untuk membentuk struktur seperti kanta dengan cecair telus yang dibalut dengan filem nipis. Kelengkungan permukaan boleh diubah oleh motor ketepatan-seperti lensa di mata manusia-yang membolehkan zoom optik 3x, sehingga 30x telefoto, dan jarak fokus minimum 3 cm.

Ciri baru lain yang mungkin membayangi kemampuan lipat telefon adalah pemproses isyarat gambar Surge C1 milik Xiaomi, cip pemprosesan gambar profesional yang dihasilkan setelah dua tahun pembangunan dan 140 juta yuan dalam pelaburan R&D.

Menurut Xiaomi, cip itu memberikan prestasi yang luar biasa tinggi sambil mengambil ruang CPU dan penyimpanan yang lebih rendah. Ini bermakna ia boleh menjalankan algoritma 3a-autofocus, pendedahan automatik dan keseimbangan putih auto-dengan cara yang cekap tenaga sambil meningkatkan kualiti imej dengan ketara.

Lihat juga:Xiaomi melancarkan barisan produk siri Mi 11 yang lain, termasuk paparan kedua di sebelah kamera belakang Mi 11 Ultra

Telefon yang boleh dilipat bermula pada RMB 9,999 ($1,521), RMB 10,999 ($1,670) untuk model asas dengan RAM 12GB dan storan 256GB, dan RMB 12,999 ($1,980) untuk model 12GB RAM + 512GB, jauh lebih rendah daripada model asas Huawei Mate X2, yang berharga RMB 17,999 ($2,786).

Pra-pesanan telah bermula di China, dan pesanan akan dihantar pada 16 April. Tidak jelas sama ada telefon pintar ini akan dikeluarkan di peringkat antarabangsa.

Xiaomi yang disenaraikan di Hong Kong menunjukkan prestasi yang kuat pada tahun 2020, dengan jumlah pendapatan 245.9 bilion yuan ($37 bilion), meningkat 19.4 peratus tahun ke tahun. Penghantaran telefon pintar global kumpulan mencapai 146.4 juta unit, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 17.5%.

Sebagai tambahan kepada telefon pintar dan elektronik pengguna, Xiaomi juga melancarkan produk yang pelbagai pada hari SelasaMengumumkanSyarikat itu akan menubuhkan anak syarikat milik penuh untuk memulakan pengeluaran kenderaan elektrik.

Ray berkata syarikat itu akan melabur 10 bilion yuan ($1.5 bilion) dalam projek itu, sambil menambah bahawa jumlah pelaburan dalam dekad yang akan datang akan mencapai $10 bilion.