Xiaomi melabur dalam syarikat semikonduktor baru

Pelaburan asing baru dari syarikat gabungan XiaomiIsnin. Syarikat yang baru ditambahkan adalah Zhuhai Xinshijie Semiconductor Technology, dengan nisbah pelaburan 15%.

Firma semikonduktor itu ditubuhkan pada 23 Jun 2022 dengan modal berdaftar 200 juta yuan (AS $29.9 juta), menurut platform pertanyaan perniagaan China Qichacha. Skop perniagaannya termasuk reka bentuk, pembuatan dan penjualan litar bersepadu, serta peralatan khusus untuk peranti semikonduktor.

Zhuhai Hengqin Jianyun Investment memegang 34% saham syarikat, Dana Pelaburan Industri Semikonduktor Guangdong-Macao memegang 22%, dan sekutu Xiaomi Hubei Xiaomi Yangtze River Industrial Fund Partnership (L.P.) memegang 15%.

Syarikat gabungan Xiaomi yang disebutkan di atas ditubuhkan pada 7 Disember 2017, dengan modal berdaftar 12 bilion yuan. Skop perniagaannya merangkumi aktiviti pelaburan ekuiti bukan sekuriti dan perkhidmatan perundingan yang berkaitan. Syarikat ini dipegang terutamanya oleh 16 pemegang saham termasuk Xiaomi dan syarikat pengurusan dana berkaitan Xiaomi lain di Hubei, dan nisbah pegangan saham tidak diketahui.

Lihat juga:Xiaomi melabur dalam syarikat casis kawalan wayar Tongyu Automobile

Sejak penubuhannya, Hubei Xiaomi Yangtze River Industry Fund Partnership (L.P.) telah melabur secara terbuka dalam banyak syarikat berkaitan dalam bidang cip komputer, termasuk unit kawalan mikro (MCU), cip AI, dan IC analog, yang merangkumi rantaian bekalan perkakasan pintar telefon bimbit dan peranti teras produk elektronik., Bahan baru dan pemprosesan baru dan sektor lain. Syarikat ini telah melabur dalam 97 syarikat termasuk bateri Zhuhai CosMX.

Xiaomi belum melancarkan SoC baru sejak melancarkan prosesor yang dikembangkan sendiri, Surge S1, pada tahun 2017. Syarikat itu hanya mengeluarkan dua cip pemalam-cip pencitraan Surge C1 dan cip pengecasan pantas Surge P1. Walau bagaimanapun, prestasi sebenar Surge S1 tidak memuaskan. Sama ada bateri Zhuhai CosMX akan terus mengembangkan cip pemproses atau hanya cip pencitraan dan cip pengecasan pantas masih belum dapat dipastikan. Di samping itu, terdapat berita yang bocor bahawa Xiaomi 12S Ultra akan dilengkapi dengan cip pencitraan Surge C2.