Xiaomi melabur dalam pemaju cip semikonduktor Shanghai GTA Semiconductor

Platform pertanyaan perniagaan China Tianyan Check menunjukkan pada hari SelasaShanghai GTA Semiconductor Co., Ltd. menukar pendaftaranPada 31 Disember 2021, dengan Pentadbiran Negeri untuk Industri dan Perdagangan, Xiaomi dan syarikat lain ditambahkan sebagai pemegang saham. Dengan perkembangan ini, modal berdaftar syarikat meningkat daripada 4 bilion yuan (kira-kira AS $627 juta) kepada 9.321 bilion yuan.

Antaranya, pemegang saham baru termasuk Hubei Xiaomi Yangtze River Industrial Fund Partnership (L.P.), China Internet Investment Fund (L.P.), China State Enterprise Structural Reform Fund Co., Ltd., Shanghai Pudong Haiwang Private Equity Fund Management Co., Ltd.   (L.P.), Shenzhen Inovance Tech, dll.

Shanghai Geta Semiconductor ditubuhkan pada November 2017, dan wakil sahnya adalah Chen Zhongguo. Skop perniagaan syarikat merangkumi reka bentuk dan perkhidmatan cip litar bersepadu, pembuatan cip litar bersepadu, dll.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa syarikat itu adalah pembangun cip semikonduktor, yang memfokuskan pada penyelidikan dan pengembangan dan reka bentuk teknologi berkaitan litar bersepadu. Produk utamanya termasuk peranti kuasa, pengurusan kuasa, cip sensor, dan lain-lain, dan digunakan secara meluas dalam kawalan perindustrian, automotif, kuasa, tenaga dan bidang lain.

Shanghai Geta Semiconductor terutamanya memberi tumpuan kepada bidang teknikal seperti semikonduktor, IGBT, lapisan oksida, polysilicon, dan lapisan epitaxial. Syarikat ini merangkumi lebih daripada 40% paten yang dikaji, dan daya hidup inovasinya sangat penting. Paten bukan penampilan menyumbang lebih daripada 80%, menunjukkan bahawa syarikat mempunyai teknologi R&D yang sangat baik.

Lihat juga:Flagchip mendapat pembiayaan, Xiaomi bergabung

Pada 30 November 2021, Shanghai GTA Semiconductor Co., Ltd. mengumumkan penyelesaian pembiayaan strategik bernilai 8 bilion yuan. Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh Huada Semiconductor. Pelabur lain termasuk CLP Smart Fund, Shangqi Capital di bawah SAIC, Shenzhen Inovance Tech dan Xiaomi Yangtze River Industrial Fund Partnership.

Pusingan pembiayaan ini akan membantu syarikat memanfaatkan sepenuhnya kelebihannya dalam pematuhan pembuatan cip kelas automotif dan meningkatkan penyelidikan dan pengembangan proses pengawalseliaan cip pengurusan kuasa kelas automotif, peranti kuasa IGBT dan silikon karbida. Di samping itu, pembiayaan ini akan mempercepat peningkatan keupayaan pembuatan elektronik automotif dan menyokong strategi “dual carbon” China (gabungan pelepasan karbon dioksida puncak dan peneutralan karbon komprehensif).