Xiaomi melabur 2 bilion yuan untuk menubuhkan syarikat pengurusan korporat di Wuhan

Pada hari Isnin,Maklumat pendaftaran perniagaanAdalah dicadangkan untuk menubuhkan Wuhan Yibaling Enterprise Management Co., Ltd. dengan modal berdaftar 2 bilion yuan (US $313.5 juta). Wakil sahnya adalah Lin Yonglin, dan ruang lingkup perniagaannya adalah pengurusan perusahaan, perundingan pengurusan perusahaan, dan perkhidmatan perundingan maklumat. Maklumat pemegang saham menunjukkan bahawa syarikat itu dimiliki sepenuhnya oleh Xiaomi.

Mengenai pelaburan ini, Xiaomi mengatakan bahawa ia adalah untuk memperkuat perniagaannya dan fokus untuk mempromosikan pengembangan perniagaan Xiaomi. Di samping itu, Lei Jun, pengasas dan ketua Xiaomi, adalah pelabur malaikat yang sangat baik dengan rasa dan visi pelaburan yang tajam. Sebelum Ray mengasaskan Xiaomi, dia cemerlang dalam bidang keusahawanan dan pelaburan.

Sebelum ini, Xiaomi mengumumkan laporan kewangan suku ketiga tahun ini pada 23 November. Laporan menunjukkan bahawa pada akhir suku ketiga, Xiaomi telah melabur di lebih dari 360 syarikat, dengan jumlah buku 59.1 bilion yuan. Pada suku ketiga, dipengaruhi oleh persekitaran global dan jangkaan pasaran yang lemah untuk industri teknologi China, pelaburan jangka panjang Xiaomi yang termasuk dalam keuntungan dan kerugian pada nilai saksama mengalami kerugian, termasuk kerugian kewangan yang tidak direalisasikan sebanyak 3.5 bilion yuan di bahagian tersenarai, tetapi penilaian syarikat tidak tersenarai Kenaikan sebahagiannya diimbangi.

Lihat juga:Xiaomi Motors menandatangani kontrak dengan Beijing Yizhuang untuk membina kilang dalam dua fasaS

Laporan kewangan juga menyatakan bahawa keuntungan dan kerugian nilai saksama Xiaomi Investment menurun sebanyak 1. Q3 adalah 976 bilion yuan, 3.417 bilion yuan pada tempoh yang sama tahun lalu, dan 4.165 bilion yuan pada Q2 tahun ini. Sebaliknya, Xiaomi mencatatkan pendapatan positif 45 juta yuan pada Q3, kerugian 10 juta yuan pada tempoh yang sama tahun lalu, dan kerugian 26 juta yuan pada Q2.