Wolong Electric menjelaskan hubungan perniagaan dengan Tesla

Wolong, penyedia penyelesaian motor dan pemacu China, mengatakan sebagai tindak balas kepada pertanyaan pelabur pada 5 Ogos, “Syarikat menyediakan barisan pengeluaran robot untuk Tesla“Untuk mengelakkan pelabur mengelirukan, syarikat mengeluarkan penjelasan pada 7 Ogos.

Wolong ditubuhkan pada tahun 1984 dan disenaraikan di Bursa Saham Shanghai pada bulan Jun 2002. Menurut pengumuman itu, perniagaan utama Wolong adalah kawalan motor dan pemacu, bateri kuasa, penyimpanan tenaga fotovoltaik, dan banyak lagi. Perniagaan motor dan pemacu terutamanya dibahagikan kepada motor perindustrian dan pemacu, kawalan motor harian, dan pengangkutan elektrik. Wolong menyediakan Tesla dengan penyelesaian sistem untuk automasi peralatan, yang hanya meliputi bidang robot industri dan menyumbang sebahagian kecil dari keseluruhan perniagaan syarikat.

Selain Tesla, produk Wolong juga dibekalkan kepada pelanggan lain. Perniagaan khusus terutamanya dijalankan oleh Soluzioni Industriali Robotizate S.P.A. Anak Syarikat Wolong Holdings (SIR).

Sejak 2017, pesanan kumulatif SIR yang diterima dari Tesla tidak menyumbang 0.5% daripada pendapatan operasi syarikat pada tahun 2021. Oleh itu, pesanan Tesla tidak banyak mempengaruhi prestasi operasi Sir.

Lihat juga:CATL untuk membekalkan Tesla dengan bateri M3P pada suku keempat

Wolong telah menubuhkan pusat R & D untuk motor dan pemacu di China, Eropah, dan Jepun, dan produk utamanya telah menubuhkan platform R & D produk bersatu. Pada suku pertama 2022, pendapatan syarikat adalah 3.527 bilion yuan (AS $522 juta), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 18.02%, dan keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham adalah 198 juta yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 50.46%.