WeRide Robobus mula beroperasi di Guangzhou

Syarikat memandu sendiri WeRide mengumumkan pada hari JumaatPerkhidmatan bas robot minibus tanpa pemandu telah dimulakan secara rasmiDi Pulau Biologi Antarabangsa Guangzhou. Perkhidmatan ini bertujuan untuk menyediakan perkhidmatan bas tanpa pemandu untuk warga tempatan.

Perkhidmatan ini merupakan satu lagi inisiatif perintis yang dicadangkan oleh WeRide dalam bidang operasi tanpa pemandu setelah dengan selamat mengendalikan perkhidmatan komersial Robotaxi pertama di China dalam dua tahun terakhir. Mulai sekarang, Robotaxi dan Robobus akan menjadi dua perkhidmatan perjalanan utama Weride dan akan memimpin bandar dalam pilihan perjalanan pintar.

Sebagai perkhidmatan perjalanan pintar domestik pertama dengan operasi terbuka sepenuhnya dan perkhidmatan pemanduan tanpa pemandu, Robobus dipasang oleh Verizer dan Yutong Group. Ia menggunakan kenderaan elektrik tulen tanpa stereng, pendikit, dan brek.

Robobus dapat mencapai kecepatan tertinggi 40 kilometer per jam. Pada waktu puncak dan keadaan cuaca yang teruk, ia dapat mewujudkan perkhidmatan tanpa pemandu yang selamat dan stabil di sepanjang jalan raya, lebuh raya, dan terowong bandar.

Pulau Biologi Antarabangsa Guangzhou terletak di Daerah Huangpu, Guangzhou. Ratusan syarikat tinggal di sini. Ini adalah pilihan yang popular untuk warga untuk bersenam dan bersantai. Setelah melakukan tinjauan menyeluruh mengenai lalu lintas harian di pulau itu, Robobus membuka dua laluan operasi pada fasa pertama dan akan memberikan perkhidmatan lebih lanjut di seluruh pulau. Perkhidmatan ini akan menyediakan lawatan percuma untuk pekerja perniagaan pulau dan penduduk pulau untuk tujuan bersiar-siar.

Robobus beroperasi tujuh hari seminggu, Isnin hingga Jumaat dari jam 8:00 pagi hingga 10:00 malam dan Sabtu dan Ahad dari jam 9:00 pagi hingga 6:00 petang. Perkhidmatan berjalan setiap sepuluh minit. Penumpang dapat melihat lokasi dan status operasi kenderaan secara langsung di aplikasi “Weride Go” mereka.

Pada peringkat awal operasi, kenderaan Robobus akan dilengkapi dengan sukarelawan untuk membantu penumpang kali pertama membiasakan diri dengan operasi minibus tanpa pemandu. Semasa operasi, Pusat Sokongan Jauh Wilder akan melakukan pemantauan pintar kenderaan dalam masa nyata. Sekiranya berlaku kecemasan, penumpang boleh menekan butang brek kecemasan di dalam kereta untuk berhenti.

Lihat juga:Wilder menandatangani perjanjian kerjasama dan pelaburan strategik dengan Ang Shi dan GAC Group

Pada tahun lalu atau lebih, Robobus telah menyelesaikan ujian di Guangzhou, Zhengzhou, Nanjing dan bandar-bandar lain, dan akan menyediakan perkhidmatan perjalanan harian untuk pekerja WeRide di kawasan Pulau Biologi Antarabangsa Guangzhou mulai April 2021. Syarikat ini bersedia sepenuhnya untuk keselamatan dan perkhidmatan untuk operasi rasmi.