Weibo menawarkan 11 juta saham di seluruh dunia, tidak lebih daripada $49.75 sesaham

Pada hari Isnin, platform seperti Twitter di ChinaWeibo mengumumkan rancangan untuk menawarkan 11 juta saham di seluruh dunia melalui IPO Hong Kong, termasuk 5.5 juta saham baru dan 5.5 juta saham yang dijual, bergantung kepada sama ada saham yang terlalu banyak digunakan. Antaranya, 1.1 juta saham ditawarkan di Hong Kong, 9.9 juta saham ditawarkan di peringkat antarabangsa, dan 15% lagi diperuntukkan lebih banyak saham.

Pengumuman itu menunjukkan bahawa Weibo akan menjual saham dari 29 November hingga 2 Disember, dan tarikh harga dijangka pada 2 Disember. Harga tawaran awam tidak akan melebihi HK $388 (US $49.75) sesaham. Di samping itu, syarikat menjangkakan bahawa saham biasa Kelas A secara rasmi akan mula berdagang di Bursa Saham Hong Kong pada 8 Disember.

Sebelum ini, pada 18 November, dokumen penyenaraian Bursa Saham Hong Kong (Bursa Saham Hong Kong) menunjukkanWeibo telah lulus pendengaran penyenaraianPenaja bersama yang disenaraikan ialah Goldman Sachs, Credit Suisse, CLSA dan CICC.

Perlu disebutkan bahawa dari perspektif hubungan ekuiti, Sina dan Alibaba kini merupakan pemegang saham Weibo yang paling penting-Sina memegang 44.4% saham syarikat dan Alibaba memegang 29.6%. Pada 30 September 2021, Cao Guowei, ketua Weibo, memegang sekitar 70.6% daripada jumlah hak suara syarikat.

Lihat juga:Weibo melepasi pendengaran penyenaraian Bursa Saham Hong Kong, pendapatan suku ketiga meningkat 30% tahun ke tahun

Laporan kewangan terbaru Weibo untuk suku ketiga 2021 menunjukkan bahawa pendapatannya mencapai 607 juta dolar AS, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 30%. Selain pendapatan yang melebihi jangkaan, jumlah pengguna di platform Weibo juga meningkat dengan ketara. Pada bulan September 2021, jumlah pengguna aktif bulanan Weibo mencapai 573 juta, dan bahagian aplikasi mudah alihnya mencapai 94%. Jumlah pengguna aktif harian mencapai 248 juta. Dalam perniagaan pengiklanan dan pemasaran, pendapatan suku ketiga mencapai $538 juta, mencapai pertumbuhan 29% dan menyumbang 88.63% daripada jumlah pendapatan.

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa Weibo telah melabur di hampir 200 syarikat, merangkumi lebih dari 20 bidang, dan terutama mengambil bahagian dalam pra-pembiayaan sebelum pusingan pembiayaan A. Antaranya, pengiklanan dan pemasaran adalah bidang penting susun atur Weibo. Dalam laporan kewangan suku ketiga yang dinyatakan sebelumnya, perniagaan pengiklanan dan pemasaran juga merupakan komponen pendapatan terpenting Weibo.