WeChat Pay melancarkan cabaran Soal Jawab rendah karbon

Pada hari Rabu, WeChat Pay bersama-sama melancarkan tiga mingguCabaran Q & A Rendah KarbonDengan Tencent Carbon Neutrality Laboratory, Tencent Institute of Finance. Cabaran ini menggalakkan pengguna untuk fleksibel menggunakan pengetahuan neutral karbon mereka dan bertanya kepada mereka dari 5 juta soalan untuk lulus cabaran ini. Hampir 600,000 pengguna di seluruh negara telah mengambil bahagian dalam kempen tersebut tiga hari selepas ia dilancarkan.

Oleh kerana hari Rabu juga merupakan “Hari Karbon Rendah Nasional,” WeChat terus berusaha untuk mengurangkan pergantungannya pada dokumen kertas dan sebaliknya memindahkan banyak perniagaannya secara dalam talian, terutama program mini dan akaun awamnya. Pengurangan fizikal ini membantu syarikat menyumbang kepada pembangunan ekonomi perkongsian, dan juga mempromosikan peralihan rendah karbon industri. Ia terdiri daripada pesanan kod imbasan, pembayaran dalam talian, dan penyewaan bateri boleh dicas semula tanpa deposit.

Pada bulan Mac, WeChat Pay melancarkan kempen “Low Carbon Together” dengan lebih daripada 10 peniaga dalam industri katering, runcit, pelancongan dan logistik, termasuk Hey Tea dan Timms Coffee. Pengguna dapat menebus faedah rendah karbon dari peniaga dengan mengumpulkan tingkah laku penggunaan rendah karbon.

Lihat juga:Tencent melancarkan produk neutral karbon untuk sektor tenaga

WeChat Pay berharap dapat mendorong pengguna untuk secara pasif memupuk tabiat rendah karbon sederhana seperti membawa bekas minuman mereka sendiri, tidak menggunakan beg plastik untuk membeli-belah, dan menggantikan tiket kertas dengan kupon elektronik. Ideanya adalah untuk secara beransur-ansur bergerak ke arah gaya hidup rendah karbon yang lebih komprehensif, sihat, dan hijau. Pada masa ini, ratusan ribu pengguna telah mendaftar dan menyelesaikan sekurang-kurangnya satu tingkah laku rendah karbon.

Laporan neutral karbon domestik pertama “Pembayaran Hijau Membantu Laporan Sasaran Neutralitas Karbon” yang dikeluarkan untuk pembayaran hijau, di bawah latar belakang “puncak karbon, sasaran neutral karbon”, meneroka jalan ekosistem digital untuk membantu industri pembayaran mencapai pembangunan hijau dan rendah karbon, Senario dan mod.

WeChat mendakwa bahawa industri pembayaran dan penjelasan membanggakan untuk menghubungkan berbilion pengguna individu dan ratusan juta peniaga. Pada masa akan datang, kami akan secara aktif menganjurkan tingkah laku penggunaan rendah karbon dan gaya hidup hijau dan rendah karbon untuk meningkatkan kesedaran ekologi hijau pengguna.