WeChat menjalankan ujian dalaman untuk platform e-dagang rentas sempadan

Kewangan XinyanPlatform komunikasi China WeChat baru-baru ini menguji applet e-dagang rentas sempadan yang disebut “Online Shopping World,” dengan Tenpay sebagai saluran utama, ia diberitahu pada hari Selasa. Ini adalah platform untuk mengumpulkan pedagang applet e-dagang rentas sempadan berkualiti tinggi untuk meningkatkan pengalaman membeli-belah dalam talian rentas sempadan melalui alat praktikal.

Rancangan mini beroperasi dalam mod agregat dan mengundang banyak peniaga dalam talian rentas sempadan untuk bergabung. Pengguna boleh memilih peniaga dalam talian rentas sempadan yang sesuai mengikut keperluan mereka sendiri dan berbelanja melalui program mini. Di samping itu, pengguna boleh mencari produk dan perniagaan secara langsung.

Pada masa ini, rancangan mini membeli-belah dalam talian rentas sempadan merangkumi produk kecantikan dan penjagaan kulit, pakaian, beg, kasut, produk ibu dan anak, produk kesihatan, produk elektronik dan kategori lain.

Percubaan berterusan Tencent, syarikat induk WeChat, dalam bidang e-dagang telah berlangsung selama dua tahun terakhir.

Pada bulan Mei 2020, bergantung pada pelbagai senario ekosistem sosial Tencent dan kumpulan pengguna yang luas, WeChat membuka komuniti kandungan yang disebut “Little e Pinpin”, yang menampilkan produk dan senario membeli-belah yang kaya.

Lihat juga:WeChat mengeluarkan laporan data percutian Festival Musim Bunga

Pada bulan Disember 2020, platform integrasi applet e-dagang kedua TencentTencent Huiju dilancarkan secara rasmi,     Ini adalah platform membeli-belah yang mengumpulkan produk asli, baru, dan terkenal. Ia dengan cepat memasuki bahagian “membeli-belah & hiburan” perkhidmatan WeChat, menunjukkan bahawa Tencent sangat mementingkan produk ini.

Sejak wabak pneumonia mahkota baru pertama kali melanda dunia pada tahun 2020, pengguna telah beralih ke pasaran dalam talian secara besar-besaran. Ini telah mendorong perkembangan pesat industri e-dagang rentas sempadan, terutama di China. Menurut data yang dikeluarkan oleh CHNCI, dengan peningkatan zon perintis komprehensif e-dagang rentas sempadan, pasaran e-dagang rentas sempadan akan terus berkembang. Pada tahun 2020, jumlah transaksi import dan eksport China dijangka mencapai 280 miliar yuan (44,07 miliar dolar AS).