WeChat memimpin dalam memerangi pelanggaran hak harta intelek video pendek

Isnin ini adalah Hari Harta Intelek Sedunia, dan WeChat mengeluarkan “Laporan Data Perlindungan Harta Intelek 2020”. Laporan itu menunjukkan bahawa tahun lalu, lebih daripada 33,000 video pendek WeChat mengenai pelanggaran hak harta intelek dihapus, lebih daripada 65,000 akaun peribadi haram dibatalkan, dan lebih daripada 410,000 petunjuk dihantar kepada pemilik jenama.

Akaun rasmi WeChat, program mini mengendalikan 110,000 keping maklumat berkaitan pelanggaran hak cipta, dan memintas lebih daripada 5,000 permainan. Di samping itu, platform telah meletakkan 64,000 kata kunci, di mana lebih daripada 30,000 kata kunci tanda dagangan termasuk dalam perlindungan.

WeChat sentiasa menghormati hak harta intelek pihak ketiga. Pada tahun 2016, WeChat secara rasmi melancarkan platform perlindungan hak jenama, menyediakan saluran perlindungan harta intelek yang lebih cekap untuk semua jenama. Sehingga April 2021, sejumlah 426 jenama telah didaftarkan di platform.

Sistemnya menggabungkan perlindungan aktif dengan perlindungan pasif, pencegahan dan pelepasan. Ia mengintegrasikan platform perlindungan hak jenama, pelan perlindungan hak cipta, dan semua saluran aduan pelanggaran elektronik. Sistem ini merangkumi semua bahagian akaun peribadi, akaun rasmi, program mini, video, dan lain-lain di WeChat.

Untuk menerangkan sistem itu, pada 23 April, WeChat mengadakan salun komunikasi di Shanghai untuk menyediakan panduan dan cadangan terperinci untuk pemilik jenama.

Mereka juga menyatakan bahawa mekanisme perlindungan harta intelek akan diperkukuhkan pada masa akan datang untuk memerangi pelanggaran hak undang-undang secara berkesan dan mewujudkan persekitaran sosial dalam talian yang lebih formal.

Pelanggaran harta intelek video pendek mencetuskan rasa tidak puas hati dengan platform video panjang awal bulan ini.

Pada 9 April, 53 syarikat filem dan televisyen, 5 platform video, dan 15 persatuan industri filem dan televisyen mengeluarkan kenyataan bersama yang mengumumkan bahawa mereka akan menjalankan tindakan perlindungan hak undang-undang terpusat dan perlu untuk penyuntingan, pemotongan, dan penyebaran kandungan filem dan televisyen di Internet tanpa kebenaran.

Pada 23 April, lebih daripada 70 unit media filem dan televisyen mengeluarkan cadangan bersama termasuk cadangan dan garis panduan tertentu. Antara 514 penyokong ialah Li Bingbing, Zhao Liying, Yang Mi, Wang Yibo dan sebagainya. Cadangan itu juga disokong oleh beberapa jabatan kerajaan.

Ada yang menentang cadangan itu kerana mereka mungkin kehilangan hak untuk mengkritik kerja video dengan video pendek. Orang lain percaya bahawa sasaran cadangan ini adalah video pendek yang hanya dan kasar merujuk klip platform video.

Petikan untuk tujuan memperkenalkan atau mengulas kerja tidak memerlukan persetujuan pemilik hak cipta, tetapi nama pengarang asal dan nama kerja harus dinyatakan. (Sebenarnya, definisi yang disebut dengan betul tidak mendapat sokongan kes kehakiman yang berwibawa.)

Jadi mengapa perang hak cipta bermula?

Pada tahun 2020, iQiyi, Tencent Video, dan Alibaba Entertainment-dengan Youku Video sebagai perniagaan teras-semuanya mengalami kerugian besar. Sumber pendapatan utama untuk platform video panjang adalah perkhidmatan keahlian dan pengiklanan dalam talian, tetapi ini sering tidak mencukupi. Pada tahun 2020, apabila pasaran hampir tepu, iQiyi dan Tencent Video akan menaikkan harga ahli, mengakibatkan penurunan bilangan pelanggan.

Pada bulan Februari tahun ini, Douyin dan Kuaishou mempunyai 600 juta dan 300 juta pengguna aktif bulanan, manakala iQiyi, Tencent Video dan Youku masing-masing hanya 250 juta, 180 juta dan 80 juta.

Lihat juga:Tencent untuk melengkapkan kereta Audi dengan WeChat on-board, perkongsian muzik QQ baru

Platform video pendek yang dilancarkan oleh tiga platform utama, seperti Wesee () dan Suike (), tidak mendapat banyak populariti di kalangan pengguna muda.

Walau bagaimanapun, kadar serangan balas syarikat video pendek terhadap video panjang mempercepatkan. Stesen B telah mengambil bahagian dalam syarikat filem dan televisyen Huanxi Media Group, dan mengemas hak cipta “Feiyue” dan “Run for Young”. Pada masa yang sama, “Soul Snatcher” yang dihasilkan oleh Douyin Culture (Xiamen) Co., Ltd. dilancarkan di Watermelon Video.