Watak maya asal Xiaomi dipatenkan

Anak syarikat Xiaomi Beijing mengumumkan pada 15 Julai bahawa projek yang disebut “Kaedah penjanaan parameter imej, peranti dan medium penyimpanan untuk watak maya pembiakan“Mandat sudah ada.

Pengenalan paten menunjukkan bahawa ia dapat menghasilkan watak maya dengan gambar yang berbeza mengikut urutan gen yang berbeza. Gambar watak maya yang dihasilkan tidak dapat diramalkan, yang meningkatkan minat menghasilkan watak maya. Maklumat yang berkaitan juga dapat disimpan di blockchain untuk memastikan bahawa watak maya itu unik., Tidak boleh disalin, tidak boleh dimusnahkan.

Menurut Tianyancha, platform pertanyaan komersial China, anak syarikat Xiaomi dan Beijing Songguo Electronics Co., Ltd. sebelumnya menerbitkan paten yang disebut “Kaedah Pemprosesan Karakter Maya, Peranti dan Media Penyimpanan” pada 11 Januari 2022. Menurut pengenalan paten, ia dapat menyelesaikan proses penciptaan watak dari reka bentuk watak hingga gambar, yang tidak hanya mempermudah kerja kejuruteraan yang diperlukan untuk penciptaan watak tradisional, tetapi juga menjadikan reka bentuk watak dan gambar watak maya yang dibuat lebih semula jadi.

Lihat juga:Xiaomi balas denda di Itali

Pelaburan Xiaomi dalam paten tetap tinggi. Pada 31 Mac 2022, ia mempunyai lebih daripada 26,000 paten global dan lebih daripada 53,000 permohonan paten global. Antaranya, dengan pengembangannya dalam teknologi pencitraan dan pengecasan pantas, syarikat ini mempunyai lebih daripada 980 paten global untuk teknologi pencitraan dan lebih daripada 2.400 permohonan paten global. Jumlah permohonan paten global untuk teknologi pengecasan kini telah melebihi 1,550, dan jumlah permohonan paten global untuk pengecasan pantas berwayar telah melebihi 390.