Wall Street English akan mengisytiharkan muflis minggu depan, dan kedai depan ini ditutup beberapa kali

Menurut laporan CBN pada hari Khamis, ketua Wall Street English North China, sebuah syarikat latihan bahasa Inggeris dewasa antarabangsa Itali, telah memberitahu pekerja bahawa perniagaan China akan bangkrut, yang akan dimuktamadkan minggu depan.

Menurut laporan itu, para pengarah di kampus cawangan juga didesak untuk meminta pekerja mengemukakan peletakan jawatan mereka secepat mungkin. Syarikat itu mula menutup kampus cawangan setelah wabak tahun lalu, kata laporan itu, memetik seorang pekerja tanpa nama. Syarikat itu, yang berhutang gaji pekerjanya selama tiga bulan, telah diberhentikan setelah berita itu tersebar.

Seorang netizen berkata di media sosial, “Nasib baik, saya terlepas peluru. Seorang jurujual di Wall Street English meminta saya melaporkan ke kelas sepuluh hari yang lalu.” “Seorang jurujual meyakinkan saya untuk membeli kelas dua jam,” balas pengulas lain.

Wall Street English adalah institusi latihan bahasa Inggeris global untuk pelanggan dewasa dan korporat. Ditubuhkan di Itali pada tahun 1972, ia kini beribu pejabat di Baltimore, Maryland. Syarikat ini dibeli oleh Sylvan Learning Systems pada tahun 1997 dan oleh Carlyle Group, sebuah syarikat ekuiti swasta global, pada tahun 2005.

Sejak memasuki pasaran China pada tahun 2000, ia telah membuka 71 pusat pembelajaran di 11 bandar di China dan mempekerjakan lebih daripada 3,000 pekerja pada puncaknya. Tetapi sekarang, kurang dari 30 sekolah masih beroperasi dan kira-kira 1,000 pekerja telah pergi.

Pada bulan November 2017, Pearson Group mengumumkan penjualan perniagaan Wall Street English kepada konsortium dana yang diketuai oleh Baring dan CITIC Capital dengan harga sekitar AS $300 juta.

Pada 1 Jun tahun ini, Wall Street English didenda 2.5 juta yuan oleh Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar kerana iklan palsu dan penipuan harga. Syarikat pendidikan itu membesar-besarkan jumlah kursus yang ditawarkan dan hadiah yang diedarkan dan membuat pendaftaran kursus di akaun WeChat rasminya, kata laporan itu.

Lihat juga:VIPKid akan berhenti menawarkan program tutorial di luar negara untuk pelajar di China