VP Chase Xu: Realme akan memberi tumpuan kepada pasaran sedia ada

MenurutTeknologi SinaPada 2 Ogos, Xu Zhiwei, naib presiden jenama telefon pintar China realme, presiden China dan presiden pemasaran global, mengatakan bahawa dalam tiga tahun akan datang, syarikat itu bertujuan untuk membentuk 15 pasaran kelas atas berdasarkan penstabilan dua pasaran utama China dan India. Ia tidak lagi akan melabur sumber tambahan untuk membuka pasaran baru, tetapi akan melabur kakitangan, modal, penyelidikan dan pembangunan syarikat dan sumber lain di pasaran strategik utama.

Xu juga membincangkan usaha di sebalik pencapaian pelaburan di pasaran luar negara dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Tidak seperti banyak jenama telefon pintar domestik terkemuka, realme memilih untuk bermula di pasaran India, kemudian berkembang ke pasaran luar negara, dan kemudian kembali ke China. Menurut Canalys, pada suku kedua tahun ini, realme menghantar 6.1 juta unit di pasaran India, dan bahagian pasarannya meningkat kepada 17%, menduduki tempat ketiga, di belakang Xiaomi dan Samsung. Kadar pertumbuhan tahunan syarikat pada masa ini adalah 22% dan kini berada di kedudukan 10 teratas dalam penghantaran di pasaran global.

Di samping itu, pada “Thinking Marketing Conference with Google” yang diadakan pada bulan Julai tahun ini, Google dan Kantar bersama-sama mengeluarkan senarai “2022 BrandZ ™ Global 50 Top Brands in China”. Telefon pintar realme memasuki senarai untuk pertama kalinya dan berada dalam kategori elektronik pengguna. Kedudukan ke-13.

Memandangkan kenaikan pesat realme sebagai permulaan, Xu mengaitkan kejayaan syarikat itu dengan “model aset-ringan”, kerana pasaran India mempunyai penembusan Internet yang tinggi dan pangkalan pengguna yang besar. Xu juga berkongsi bahawa “ringan” realme dalam hubungan penjualan, rantai pengambilan keputusan, dan saluran pasaran menjadikan syarikat lebih fleksibel dan berasaskan Internet, dan produk dan kaedah komunikasi lebih mudah diadopsi oleh pengguna muda.

Lihat juga:Naib presiden Realme mengatakan optimisme jangka panjang terhadap industri telefon pintar

Ketika ditanya mengenai daya saing produknya, Xu menunjukkan kedudukan “jenama fesyen teknologi” untuk pengguna muda. Sebagai contoh, kamera pop-up telefon pintar 3,000 yuan ($443.7) digunakan pada telefon pintar 1,500 yuan ($221.85), menarik banyak perhatian dari pengguna muda dan pengguna pelajar. Ini disatukan lagi oleh reka bentuk bergaya seperti Master’s Discovery Edition dan penjenamaan bersama Naruto.

Xu juga menyebut bahawa realme akan dengan cepat membentuk pasukan tempatan dan bekerjasama dengan saluran teras tempatan. Walaupun strategi keseluruhan jenama realme konsisten di seluruh dunia, ia masih memperhalusi beberapa bahagian perniagaannya agar sesuai dengan pasaran yang berbeza. Sebagai contoh, ia akan menjadi lebih bergaya di Asia Tenggara, manakala di China ia akan memberi tumpuan kepada pertandingan China-chic dan e-sukan.