Voya Motors, anak syarikat Dongfeng Motor, akan beroperasi secara bebas

Voya Automobile, jenama kereta elektrik mewah Dongfeng Motor, memulakan operasi bebas pada 26 Jun, dan nama berdaftarnya Voya Automobile Technology Co., Ltd. sebahagiannya menunjukkan ini.

Woya Automotive Technology Co., Ltd. dibiayai bersama dan ditubuhkan oleh Dongfeng Motor Group Co., Ltd. dan platform pegangan saham pekerja teras Woya Automobile. Pekerja teras memiliki lebih daripada 10% ekuiti Vovah. Skop perniagaannya merangkumi pengeluaran kenderaan, penyelidikan dan pengembangan alat ganti kenderaan, dan penjualan kenderaan tenaga baru, bahagian elektrik yang berkaitan dengan kenderaan tenaga baru, dan kemudahan pengeluaran dan pengujian kenderaan tenaga baru.

  “Voya Motors adalah syarikat teknologi yang berorientasikan pengguna. Kami telah melancarkan rancangan insentif ekuiti untuk bakat teras untuk meningkatkan fleksibiliti struktur kami dan menarik bakat kelas atas. Kami juga akan membawa pelabur strategik untuk meneroka pasaran modal. Lebih banyak kemungkinan,” kata Lu Fang, ketua eksekutif syarikat baru.

Voya Motors ditubuhkan secara rasmi pada 16 Jun 2020. Pada masa ini, Voya mempunyai lebih daripada 2,000 pekerja, separuh daripadanya terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan. Syarikat itu telah membuka 14 kedai yang dikendalikan secara langsung di seluruh negara dan merancang untuk membuka lebih daripada 50 kedai pada akhir tahun ini.

Voya Motors akan melancarkan sekurang-kurangnya satu kereta baru setiap tahun mulai tahun 2021. Dalam lima tahun akan datang, ia akan memasuki segmen sedan, SUV, MPV dan segmen lain untuk mengembangkan barisan produknya dalam bidang kenderaan elektrik mewah. Menurut “Rancangan Lima Tahun ke-14” Kumpulan Dongfeng, menjelang 2025, penjualannya akan mencapai 150,000 kenderaan.

Voya FREE, model pertama Voya Motors, dilancarkan secara rasmi pada 19 Jun. Kereta itu disebut-sebut sebagai “SUV elektrik pintar kelas prestasi”. Menyediakan dua versi kenderaan elektrik jarak jauh dan kenderaan elektrik tulen. Yang pertama berharga lebih dari 313,600 yuan, dan yang terakhir berharga lebih dari 333,600 yuan. Penghantaran dijangka pada suku ketiga tahun ini.

“Operasi bebas Voya Automobile mencerminkan tekad Dongfeng Group untuk mengembangkan kenderaan tenaga baru dan pembaharuan dan inovasi,” kata You Zheng, wakil pengurus besar Dongfeng Motor.

Lihat juga:Nio melancarkan “Gemini” sebagai nama kod untuk model premium baru, menenangkan khabar angin mengenai pelepasan peringkat kemasukan

Pada masa ini, kenderaan elektrik pintar kelas atas berada di barisan hadapan perubahan drastik.   Selain syarikat gergasi kereta seperti Tesla, Nio, dan Ideal, syarikat kereta tradisional seperti SAIC dan Changan juga bergegas ke pantai. Lu Fang berkata: “Voya Automobile akan terus menyediakan produk dan teknologi yang unik untuk mewujudkan pengalaman pengguna dan sistem perkhidmatan yang sangat baik.”