Volvo mengumumkan kerjasama dengan Didi Chuxing untuk mengembangkan armada ujian pemanduan autonomi dan melancarkan XC60 yang lebih baik

Pembuat kereta Sweden Volvo Cars mengumumkan pada hari Isnin bahawa ia telah menandatangani perjanjian dengan Didi Chuxing, platform teksi terbesar di China, untuk membangunkan kereta memandu sendiri untuk armada robotaxi.

Volvo mengumumkan bahawa ia akan menyediakan Didi dengan kenderaan off-road XC90 dengan sistem stereng dan brek brek. Buat pertama kalinya, kenderaan akan disatukan ke dalam Didi Gemini, platform perkakasan pemanduan autonomi baru syarikat penumpang yang pada awalnya akan dipandu oleh pemandu keselamatan manusia.

“Kami memutuskan untuk bekerjasama dengan Volvo kerana visi kami selaras dalam tiga bidang utama: keselamatan, yang mendasari teknologi pemanduan autonomi Didi, strategi berpandangan ke depan dan inovasi.” Volvo adalah syarikat yang dihormati dengan tradisi inovasi yang berpusatkan orang, “kata Ketua Pegawai Teknologi Didi Bob Zhang kepada wartawan di Pameran Auto Shanghai 2021 pada hari Isnin.

Ini bukan perjanjian kerjasama strategik pertama antara kedua-dua syarikat. Tahun lepas, Volvo menyediakan kenderaan kecil XC60 di Shanghai Jiading Didi, projek perintis robotaxi pertama dengan pemandu yang selamat.

“Kami memilih Didi kerana mereka memiliki kemampuan, mereka memiliki kemahuan. Ketika datang ke perkhidmatan perjalanan automatik, sangat penting untuk menjalin kerjasama dengan syarikat yang tepat. Didi telah menunjukkan analisis data dan operasi luar talian. Keupayaan dan potensi komersial yang luar biasa,” kata Yuan Xiaolin, presiden dan CEO Volvo Cars Asia Pasifik, kepada wartawan.

Kedua-dua syarikat itu tidak mengatakan apabila projek baru itu akan tersedia kepada pengguna di China.

Volvo juga mengumumkan SUV menengah premium XC60 yang baru, termasuk ciri keselamatan yang dipertingkatkan dan teknologi hibrid.

Volvo berkata kenderaan yang diubah suai itu dilengkapi dengan sistem bantuan pemandu generasi kedua yang membantu pemandu melakukan stereng, pecutan dan pelarasan kelajuan di lebuh raya dan jalan utama. Sistem Keselamatan Bandarnya, yang menggunakan teknologi brek automatik untuk mengelakkan kemungkinan perlanggaran, kini dapat melakukan brek automatik terbalik dan bantuan berhenti kecemasan untuk mengurangkan titik buta pemandu.

IFLYTEK menambah bahawa sistem kawalan suara kereta itu dikuasakan oleh iFLYTEK, yang dapat mengesan dialek Cina yang berbeza.

Lihat juga:Penggabungan Geely dan Volvo dibatalkan, syarikat baru akan ditubuhkan untuk menggabungkan unit powertrain

Volvo, anak syarikat Zhejiang Geely Holding Group, mengeluarkan laporan yang menyatakan bahawa penjualan global mencapai pertumbuhan pada suku pertama 2021, dengan penjualan 185.698 kenderaan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 40.8%. Pada bulan Mac sahaja, jualan global Volvo mencapai 75,315 unit, peningkatan tahunan sebanyak 62%.

Syarikat itu berkata pasaran China telah berkembang paling banyak, berkat peningkatan permintaan untuk S90 yang dihasilkan secara tempatan dan pemulihan ekonomi China dari wabak itu. Jumlah jualan pada suku pertama mencapai 45,242 unit, peningkatan tahunan sebanyak 118%.