Usaha sama automotif SGMW mengeluarkan sistem pemanduan pintar

Pada 10 Ogos, usaha sama industri automotifSAIC-GM-Wuling (SGMW) melancarkan sistem pemanduan pintar Lingxi, sangat terintegrasi dengan sistem automotif pemaju drone China DJI. Sistem pintar itu akan digunakan pada KiWi EV 2023, model baru yang dijangka dilancarkan pada Ogos.

Berdasarkan kaji selidik sebenar SGMW ke atas ratusan pengguna, kini terdapat lebih 20 ciri berdasarkan Sistem Bantuan Pemandu Lanjutan (ADAS) tetapi kadar penggunaan sebenar kurang daripada 10 peratus. Untuk tujuan ini, SGMW mengemukakan visi pembangunan pintar “membentuk semula masa depan mudah alih”.

Sistem pemanduan pintar Lingxi mempelopori konsep “enjin emosi”, memberi keutamaan kepada pemandangan perjalanan bandar yang paling kerap. Ia juga memimpin dalam menyelesaikan keperluan pengguna dalam tempat letak kereta, pemanduan bandar dan senario lain.

Sistem ini mengintegrasikan sistem on-board DJI dan teknologi kamera binokular stereo on-board. Kamera binokular stereo yang dikembangkan secara bebas oleh DJI mempunyai teknologi teras seperti pencitraan persepsi penglihatan stereo, teknologi penentukuran diri dalam talian, dan pemodelan keadaan jalan dalam talian masa nyata, dan sebagainya. Ini memberikan kemampuan persepsi tiga dimensi dan tepat untuk sistem pemanduan pintar Lingxi.

Pada masa yang sama, bergantung pada pengawal domain peringkat automatik DJI, ramalan niat dan teknologi kawalan membuat keputusan multi-modal, sistem pemanduan pintar Lingxi mempunyai kemampuan pengoptimuman kolaborasi perisian dan perkakasan dan pengembangan dan integrasi periferal. Di samping itu, ia juga mempunyai kelebihan ramalan niat pengguna dalam keadaan jalan yang kompleks, pembelajaran kendiri pelbagai mod pemanduan, dan liputan penuh keadaan jalan bandar di seluruh negara.

Lihat juga:Jenama automotif China Baojun melancarkan 2023 Baojun Kiwi EV yang dilengkapi dengan sistem DJI

Kiwi EV 2023 yang dilengkapi dengan Sistem Pemanduan Pintar Rhino telah menyelesaikan lebih dari 1 juta kilometer ujian jalan raya yang berjaya dan puluhan ribu ujian tempat letak kenderaan pintar dalam sistem ujian jalan terbuka yang lengkap. Di samping itu, kekuatan kenderaan ditingkatkan menjadi 50kW, dan jarak pelayaran dapat mencapai 305 kilometer dalam keadaan New European Driving Cycle (NEDC), dan menyokong pengisian cepat, yang dapat diisi penuh 30% hingga 80% dalam satu jam.