Unicorn runcit baru China KK Group mengumpulkan AS $300 juta, yang diketuai oleh JD.com

Syarikat runcit baru China KK Group, yang sebelumnya dikenali sebagai KKguan, baru-baru ini menyelesaikan pusingan pembiayaan baru bernilai kira-kira $300 juta.

Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh JD.com, dan pelabur lain seperti Xintianyu Capital, CMC Capital, Hongtai Fund, CITIC Securities, Harvest Fund, dan Ince Capital juga turut serta. Selepas pusingan penggalangan dana, syarikat itu kini bernilai sekitar $3 bilion. KK Group enggan mengulas mengenai penggalangan dana.

Pada bulan Ogos 2020, KK Group mengumpulkan 1 bilion yuan dalam pusingan E. Sejauh ini, tujuh pusingan pembiayaan telah diselesaikan, menarik pelabur seperti Shenzhen Venture Capital, Jingwei China, CMC Capital, Hongtai Fund, Black Ant Capital, dan Bright Capital.

KK Group merangkumi tiga kategori produk: keperluan harian, produk kecantikan dan penjagaan kulit, dan mainan bergaya. Baru-baru ini, syarikat itu menikmati populariti yang tinggi di kalangan Generasi Z dan telah membuka kedai francais di lebih daripada 100 bandar di seluruh negara.

Lihat juga:Laporan suku keempat JD.com mengagumkan, berkat pemulihan yang kuat selepas wabak China

JD.com, yang memfokuskan pada generasi baru pengguna dan pemilik jenama, mempunyai banyak peluang untuk bekerjasama dengan KK Group dalam rantaian bekalan, logistik, pengedaran dan pembinaan jenama. Maklumat yang diperoleh secara terbuka menunjukkan bahawa KK Group telah menggunakan penyelesaian pergudangan yang disediakan oleh JD.com.