UNDP melancarkan makmal berorientasikan inovasi untuk mencapai Matlamat Pembangunan Mampan

Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) mengumumkan pada hari Rabu bahawa ia secara rasmi membuka makmal inovasi SDG, makmal Spark yang dipanggil, di Chengdu, sebuah bandar di barat daya China. Melalui projek ini, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sedang berusaha untuk menggunakan inovasi saintifik, teknologi dan kewangan untuk memenuhi cabaran terbesar masa kita.

Chengdu Spark Laboratory adalah platform inovasi pertama yang dibina oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dengan kerjasama kerajaan tempatan China. Projek ini komited untuk bergantung kepada rangkaian dan pengalaman global UNDP dalam pembangunan mampan untuk mempromosikan integrasi pesat Chengdu dan China barat ke dalam sistem global dari segi inovasi teknologi, pertukaran antarabangsa, dan pembinaan zon perdagangan bebas.

Pada sesi pertama persidangan RE: Think Innovation and Sustainable Development, perwakilan sektor awam dan swasta dari seluruh negara dan dunia berkumpul untuk membincangkan bagaimana mencapai pembangunan lestari di era digital.

“Digitalisasi mengubah dunia kita. Teknologi baru menyediakan penyelesaian baru kepada cabaran global yang kompleks yang berpotensi untuk meningkatkan daya tahan dan membawa kemakmuran jangka panjang, mampan kepada manusia dan planet ini, “kata Bette Trankman, wakil Program Pembangunan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu di China. “Dari pengkomputeran awan dan data besar hingga fintech dan blockchain, teknologi dapat memperluas akses ke barang dan perkhidmatan yang menyokong pembangunan, sambil menempatkan orang yang rentan di pusat inovasi.”

Lihat juga:Tencent mengumumkan pelaburan 50 bilion yuan dalam inovasi lestari

Sebagai salah satu pusat berteknologi tinggi baru China, ekonomi Chengdu telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menarik usahawan muda kreatif. “Chengdu adalah pusat inovasi dengan kawasan berteknologi tinggi di mana ribuan syarikat berada di barisan hadapan digitalisasi, dan Chengdu adalah tempat yang tepat untuk memimpin perbualan ini,” kata Trankmann.

Pada tahun 2015, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenal pasti 17 matlamat pembangunan mampan untuk menyelamatkan planet ini menjelang 2030, termasuk membina bandar dan komuniti yang mampan, menangani perubahan iklim, dan membasmi kemiskinan dan kelaparan.

Walau bagaimanapun, untuk mencapai matlamat ini menjelang 2030, pembiayaan penting diperlukan. Menurut data UNDP sendiri, sebelum wabak pneumonia mahkota baru, jurang pembiayaan untuk projek global berskala besar berjumlah $5 trilion hingga $7 trilion. Untuk mengisi jurang ini, modal awam dan swasta mesti digerakkan.

“Paradoks besar yang kita hadapi hari ini ialah kita mempunyai lebih daripada $17 trilion dalam modal pelaburan institusi,” kata Leslie Maasdorp, timbalan gabenor dan ketua pegawai kewangan Bank Pembangunan Baru. “Oleh itu, ada peluang untuk menggerakkan hanya sebahagian dari dana tersebut, misalnya untuk infrastruktur, sehingga memberi kesan yang sangat positif pada agenda pembangunan”.

Pakar dalam bahagian kewangan digital persidangan itu meneroka model perniagaan baru dan perubahan industri yang telah muncul, dan apa yang kelihatan seperti pekerjaan masa depan untuk perniagaan dan individu. Mereka juga membincangkan peranan PKS dalam transformasi digital ini untuk membantu membina daya tahan di kalangan penduduk-menyediakan mereka dengan penampan digital untuk menghadapi kejutan masa depan. Ekonomi digital yang kukuh boleh membawa lebih banyak peluang kepada perniagaan, sementara juga membantu pulih dan melampaui pemulihan.

Perwakilan dari syarikat teknologi terkemuka juga berkongsi contoh bagaimana mereka memanfaatkan kelestarian teknologi dan membincangkan cabaran semasa dan muncul dalam era digital, seperti peranan kecerdasan buatan dalam kerja masa depan.

Kumpulan Ketahanan Digital telah memudahkan dialog tentang bagaimana memastikan transformasi digital adalah inklusif dan tidak meningkatkan jurang yang sedia ada atau yang baru muncul.