TuSimple akan dipublikasikan sebagai syarikat memandu sendiri, dengan pendapatan terutamanya dari AFN

Syarikat trak memandu sendiri TuSimple mendedahkan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC) pada hari Selasa dan merancang untuk menyenaraikan Nasdaq pada 15 April di bawah simbol “TSP”. Syarikat itu merancang untuk menjual kira-kira 34 juta saham untuk $35 hingga $39 sesaham, menaikkan kira-kira $1.3 bilion. Jika mereka berjaya, ini akan menjadi IPO global pertama dalam bidang memandu autonomi.

Morgan Stanley, Citigroup dan JP Morgan Chase. Morgan adalah penaja jamin utama jualan yang dicadangkan.

Syarikat yang berpangkalan di San Diego itu diasaskan pada 2015 oleh sekumpulan usahawan China dan menerima pelaburan awal dari China. Walau bagaimanapun, sebahagian besar perniagaannya beroperasi di Amerika Syarikat dan disokong oleh pelbagai pelabur strategik, termasuk syarikat trak berat Volkswagen Traton Group, Navistar, Goodyear dan syarikat pengangkutan AS Xpress.

Lihat juga:Autonomous Truck Company TuSimple menggandakan UPS setiap minggu

Pemfailan IPO menunjukkan bahawa pemegang saham utama saham Kelas A syarikat akan menjadi Sun Dream Inc., dengan kepentingan 20%, yang menarik perhatian Jawatankuasa Pelaburan Asing di Amerika Syarikat (CFIUS) kerana Sun Dream mempunyai hubungan dengan syarikat China & NBSP; Sina Corp. dikaitkan.

Sebelum IPO, eksekutif masa depan, pengarah, penyelia dan eksekutif kanan menyumbang 39.51% saham Kelas A, dan institusi lain menyumbang 33.78% saham Kelas A. Antaranya, CEO syarikat Chen Mo memegang 9.14% saham Kelas A. Selepas IPO, jumlah saham yang dipegang oleh semua eksekutif, pengarah dan pemegang saham kekal tidak berubah, manakala bahagian saham Kelas A tidak diumumkan. Bahagian kategori B adalah milik Chen Mo dan Hou Xiaodi, yang masing-masing memegang 50% saham.

Dari segi sejarah, TuSimple telah menjadi industri yang membuat kerugian. Menurut prospektus S-1, pada akhir tahun 2020, syarikat itu telah kehilangan sejumlah $405.2 juta dan kerugian bersih $177.9 juta pada tahun 2020 sahaja. Sebab utama ialah sebahagian besar pelaburan dibelanjakan untuk penyelidikan dan pembangunan. Dari 2018 hingga 2020, perbelanjaan R & D syarikat (termasuk kos kakitangan dan kos peralatan) masing-masing adalah AS $32.278 juta, AS $63.619 juta dan AS $132 juta.

Hasilnya terbayar. Pada bulan Julai 2020, TuSimple melancarkan rangkaian pengangkutan autonomi pertama (AFN), ekosistem trak autonomi, laluan peta digital dan terminal lokasi strategik, serta sistem pemantauan operasi autonomi syarikat, TuSimple Connect. Syarikat itu juga mengumumkan kerjasama dengan Navistar International Corporation untuk mengembangkan trak memandu sendiri SAE Level 4,   Matlamatnya adalah untuk memulakan pengeluaran & nbsp menjelang 2024; .

Tetapi syarikat itu menjangkakan kerugian yang lebih besar pada masa akan datang kerana ia akan terus merekabentuk, membangun dan mengeluarkan semi-trak autonomi L4 khusus dengan rakan OEM dan mengembangkan perniagaan AFNnya.

TuSimple telah menguntungkan sebagai syarikat pengangkutan tradisional, dengan sekitar 75 peratus tempahan dibuat oleh pelanggan yang mengendalikan armada trak komersial dan pelabur ekuiti syarikat. IPO berpotensi menaikkan $800 juta hingga $1 bilion, dengan julat penilaian $5 bilion hingga $7 bilion.