True God mempengaruhi penerbit miHoYo untuk menuntut Mintrust

Penerbit permainan China miHoYo baru-baru ini menggugat Minmetals International Trust Co., Ltd. (“MinTrust”)Selepas pertikaian amanah perniagaan. Kes itu akan didengar di Mahkamah Rakyat Daerah Chengzhong, Kota Xining, Provinsi Qinghai, China pada 25 Julai.

Beberapa media China melaporkan bahawa produk Mintrust yang dikeluarkan oleh China Merchants Bank disyaki runtuh. Dilaporkan bahawa produk Minxin Dingxing No. 1 hingga No. 15 yang dikeluarkan oleh China Merchants Bank telah habis masa berlakunya, tetapi tidak ada yang dapat membayar tunggakan. Jumlah keseluruhan melebihi 2.3 bilion yuan (AS $343.4 bilion). Ramai netizen China membuat spekulasi bahawa kes itu berkaitan. Pada hari Isnin, ketika Chengdu Commercial Daily meminta respons dari Mihoyo, Mihoyo mengatakan “tidak ada komen.”

Projek yang gagal adalah produk amanah yang dijual oleh China Merchants Bank. Ambang untuk pembelian adalah satu juta yuan. Namun, hari ini, rangkaian produk ini telah habis masa berlakunya, tetapi pembayarannya tidak dapat diselesaikan, dengan jumlah keseluruhan lebih dari 2.3 bilion yuan.

Sebelum membeli, mereka tertakluk kepada godaan taktikal dan penipuan yang disengajakan oleh China Merchants Bank. Pelabur yang marah menyusun beberapa kemungkinan pelanggaran oleh China Merchants Bank dan melaporkannya kepada Suruhanjaya Pengawalseliaan Perbankan dan Insurans China (CBIRC). Wakil pelabur mengatakan bahawa hingga kini, China Construction Investment Corporation telah mengeluarkan surat balasan penerimaan kepada para pelabur, dan China Construction Investment Corporation dan rakan-rakannya di Beijing telah secara resmi campur tangan dalam penyelidikan.

Lihat juga:Permainan miHoYo baru “Honkai: Star Track” membuka ujian beta tertutup kedua

“Selepas memerangkap pemain game, syarikat itu diperangkap oleh institusi kewangan,” komen seorang netizen. Yang lain menulis: “Ya Tuhan, tidak hairanlah syarikat itu begitu pelit sehingga mereka tidak bersedia memberikan pengguna 10 mata wang permainan secara percuma, kerana mereka mengumpulkan wang pengguna sebelum melabur.” Seorang lagi mengulas: “Adakah lucu? Produk pengurusan kekayaan standard yang dikeluarkan oleh China Merchants Bank mungkin gagal pada akhirnya. Pengurusan kekayaan formal runtuh. Sekiranya anda memikirkannya lagi, anda akan mempunyai ketakutan yang mendalam.”

Maklumat orang ramai menunjukkan bahawa miHoYo ditubuhkan pada tahun 2011 dan telah mengeluarkan banyak permainan terkenal, termasuk “Gunwoman Z”,” Hongkai 3″, “True God Impact”, dll. Data pemantauan dari Sensor Tower, sebuah organisasi pihak ketiga, menunjukkan bahawa pada tahun 2021, pendapatan miHoYo di terminal mudah alih pasaran luar negara akan melebihi 1.8 bilion dolar AS.