TikTok ByteDance untuk menyesuaikan hak pengguna EU

Badan pentadbir Kesatuan EropahTikTok, aplikasi perkongsian video pendek yang popular di dunia yang dimiliki oleh ByteDance yang berpangkalan di Beijing, telah bersetuju untuk menyesuaikan hak pengguna yang relevan untuk pengguna tempatan untuk mengelakkan sekatan berikutan aduan dari Organisasi Pengguna Eropah (BEUC), kata Selasa.

BEUC dalam satu kenyataan pada 2021 mendakwa, walaupun populariti Douyin berkembang pesat di seluruh dunia terutama dalam kalangan remaja, ia gagal melindungi kanak-kanak secukupnya daripada iklan tersembunyi dan kandungan tidak sesuai.

Syarikat itu telah mengadakan perbincangan dengan Suruhanjaya Eropah dan Jaringan Kerjasama Perlindungan Pengguna untuk berusaha mengatasi masalah tersebut. Beberapa penyesuaian kini telah disepakati: termasuk pengenalan pilihan tambahan yang membolehkan pengguna melaporkan iklan dengan mudah yang dapat mendorong anak-anak membeli barang, menawarkan perkhidmatan atau meyakinkan ibu bapa dan orang lain untuk membeli untuk mereka; Melarang kandungan jenama daripada mempromosikan produk dan perkhidmatan yang tidak sesuai; Jelaskan bagaimana menerima ganjaran platform dan menandakan iklan berbayar dalam video.

Lihat juga:TikTok memindahkan data pengguna AS ke pelayan Oracle

“Semua platform media sosial perlu mematuhi peraturan bagi memastikan pengguna dapat mengenal pasti kandungan komersial dengan mudah termasuk apabila dipromosikan oleh individu berpengaruh,” kata Pesuruhjaya Kehakiman Kesatuan Eropah (EU), Didier Reynders. TikTok mengatakan akan terus menyempurnakan ciri-cirinya.

Puluhan pekerja di unit Douyin yang berpusat di London mengundurkan diri bulan ini di tengah apa yang disebut sebagai “pertembungan budaya”. TikTok Shop, pasaran e-dagang yang diuji di UK, memulakan perniagaannya pada Oktober tahun lalu. Tahun ini, Joshua Ma, seorang eksekutif di syarikat induk TikTok ByteDance, mengatakan, “Dia tidak percaya syarikat harus menawarkan cuti bersalin”. Ini menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan pekerja London. Menggabungkan banyak konflik sebelumnya, pekerja Britain percaya bahawa keperluan kerja China yang diperkenalkan oleh ByteDance tidak sesuai dengan kebiasaan operasi pejabat yang lebih santai yang dipatuhi oleh pekerja Britain. Dilaporkan bahawa sejak pembukaan kedai Douyin di UK, sekurang-kurangnya 20 orang telah mengundurkan diri, merangkumi sekitar separuh daripada jumlah keseluruhan.