Tesla, Xiaomi, Toyota untuk memulakan projek pembinaan di Beijing

Pada 30 Januari,Kerajaan Rakyat Perbandaran BeijingSenarai tugas utama untuk tahun 2022 dikeluarkan, menunjukkan bahawa projek seperti Tesla Design Center, Xiaomi Automobile Manufacturing Plant, dan Toyota Fuel Cell R&D Center akan memulakan pembinaan di Beijing tahun ini.

Seawal tahun 2020, Tesla mengatakan akan menubuhkan pusat reka bentuk di China. Akhir tahun itu, Tesla mula merekrut kakitangan untuk pusat itu, mendorong sesiapa sahaja yang berminat dengan kereta atau reka bentuk untuk melamar pekerjaan itu. Menurut orang dalam industri, pusat reka bentuk mungkin bermaksud bahawa Tesla akan membuat model baru untuk pengguna China pada masa akan datang.

Tesla membuka pusat penghantaran baru di Beijing pada bulan September tahun lalu, seluas kira-kira 12,000 meter persegi. Pusat ini mempunyai lebih daripada 100 ruang penghantaran dalaman dan merupakan pusat penghantaran Tesla terbesar di Asia.

Lihat juga:Tesla membuka pusat penghantaran baru di Beijing dengan lebih daripada 100 ruang penghantaran, yang terbesar di Asia

Pecah tanah di kilang pembuatan kenderaan Xiaomi telah membawa perniagaan automotif gergasi telekomunikasi China ke fasa baru. Menurut rancangan itu,Xiaomi Motors untuk membina kilang kenderaan lengkap300,000 kenderaan dihasilkan setiap tahun dalam dua fasa. Secara khusus, kapasiti pengeluaran fasa pertama dan kedua masing-masing adalah 150,000 kenderaan. Pada tahun 2024, kereta pertama syarikat dijangka akan dilancarkan dari barisan pemasangan dan memulakan pengeluaran besar-besaran.

Untuk memperluas pasaran sel bahan bakar hidrogen China, pada bulan Ogos 2020, Toyota menubuhkan usaha sama dengan China National Offshore Engineering Corporation, BAIC Group, Dongfeng Motor, FAW Group, dan GAC Group di China untuk menghasilkan sel bahan bakar. Pusat R & D sel bahan api baru Toyota akan terus mengembangkan produktiviti syarikat.