Tesla untuk meningkatkan pelaburan dan R&D di China

Pada Persidangan Internet Dunia 2021 yang diadakan di Wuzhen, Zhejiang pada hari Ahad,Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengatakan bahawa Tesla akan terus meningkatkan pelaburan dan R&D di China pada masa akan datang.

Musk juga mengatakan bahawa Tesla “mengembangkan kenderaan autonomi sepenuhnya dengan kecerdasan buatan berasaskan penglihatan yang praktikal, termasuk pengembangan cip pada tahap inferensi dan tahap latihan.”

Mengenai keselamatan data, Musk mengatakan dalam video itu, “Keselamatan data adalah kunci kejayaan kereta bersambung pintar.” Kejayaan industri memerlukan kerjasama pemimpin perniagaan dan pengawal selia.  

Dia menambah bahawa Tesla telah menubuhkan pusat data di China, yang termasuk pasukan pengeluaran, penjualan, dan perkhidmatan selain stesen pengisian, yang semuanya akan disimpan di China. Dia lebih jauh menjelaskan bahawa “semua maklumat yang dapat dikenal pasti secara peribadi disimpan dengan selamat di China dan tidak akan dipindahkan ke luar negara. Hanya dalam kes yang jarang berlaku, data tersebut disetujui untuk dipindahkan ke peringkat antarabangsa”.

Menurut data yang dikeluarkan oleh Financial TimesPersatuan Kereta Penumpang ChinaPada hari Rabu, Tesla menjual 44,264 kenderaan buatan domestik pada bulan Ogos, meningkat 275 peratus dari tahun ke tahun. Sehingga Ogos, penjualan kumulatif Tesla pada tahun 2021 melebihi 250,000, di mana penjualan domestik sahaja mencapai 152,531, melebihi penjualan keseluruhan tahun lalu.

Lihat juga:Tesla membuka pusat penghantaran baru di Beijing dengan lebih daripada 100 ruang penghantaran, yang terbesar di Asia