Tesla Shanghai Gigafactory untuk mengubah barisan pengeluaran sebelum 7 Ogos

Program transformasi Tesla Shanghai Gigafactory dilancarkan bulan ini, di mana barisan pengeluaran fasa kedua yang bertanggungjawab menghasilkan model Ys berjaya dikemas kini pada 16 Julai. Pada masa yang sama, penyesuaian fasa pertama barisan pengeluaran kilang yang bertanggungjawab untuk pengeluaran Model 3S bermula pada 17 Julai dan dijangka selesai pada 7 Ogos, lapor media China36krDilaporkan pada 23 Julai.

Pelbagai sumber mengesahkan bahawa pekerja lini pengeluaran fasa kedua telah kembali bekerja, dan pekerja lini pengeluaran fasa pertama telah bercuti pada 17 Julai dan dijangka akan kembali bekerja seperti biasa pada 8 Ogos.

Selepas perubahan itu, output harian fasa pertama barisan pengeluaran akan mencapai 500 hingga 600 unit. Pada masa ini, Tesla telah meneruskan model pengeluaran tiga shift. Keluaran harian Model 3S telah mencapai 1.000 hingga 1.200 kenderaan, dan barisan pengeluaran Model Y yang diubah telah meningkat menjadi 2.000 kenderaan sehari. Di samping itu, pengeluaran hariannya akan mencapai sekitar 2,200 bulan depan.

Fasa pertama barisan pengeluaran Tesla Shanghai Gigafactory, yang pertama kali menghasilkan sekitar 10,000 Model 3 untuk penghantaran domestik setelah memasuki suku ketiga, telah menghasilkan Model 3s untuk eksport hingga cuti, menurut sumber.

Tesla menyebut dalam laporan kewangan suku kedua yang dikeluarkan pada 21 Julai bahawa kilang di Shanghai dan Fremont kedua-duanya mencapai output bulanan tertinggi dalam sejarah pada suku kedua. Kilang Gigabit Shanghai, yang baru-baru ini meningkatkan kapasiti pengeluarannya, mempunyai kapasiti pengeluaran tahunan lebih dari 750,000 kenderaan, mencapai kapasiti pengeluaran tertinggi semasa syarikat. Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO), Elon Musk berkata, kapasiti kenderaan Tesla boleh memecahkan rekod syarikat pada separuh kedua tahun ini.

Lihat juga:Gigabit Shanghai memimpin Tesla dengan kapasiti pengeluaran tahunan lebih daripada 750,000 kenderaan elektrik

Menurut laporan, kapasiti pengeluaran tahunan kilang-kilang besar di Shanghai akan berkembang kepada kira-kira 1.2 juta hingga 1.2 juta kenderaan. Dengan transformasi barisan pengeluaran, kilang ini juga memasuki puncak pengambilan pekerja. Pembukaan Gigafactory telah berkembang dari empat hingga lima pada awal bulan ini menjadi 15 sekarang.

Dengan peningkatan kapasiti Gigafactory, dapat diramalkan bahawa kelajuan penghantaran Tesla juga akan meningkat. Laman web rasmi Tesla China semasa menunjukkan bahawa kitaran penghantaran Model 3 adalah 16 hingga 20 minggu, sementara kitaran penghantaran Model Y adalah 10 hingga 14 minggu.