Tesla mengeluarkan laporan mengenai pengecasan kenderaan elektrik semasa percutian Tahun Baru Cina

Pembuat kereta Amerika Tesla dikeluarkan pada 10 FebruariLaporan mengenai caj pemilik kenderaan elektrik China semasa percutian Festival Musim Bunga tujuh hariMenurut laporan itu, dalam tempoh tersebut, stesen pengecasan super domestik Tesla akan tersedia 24 jam sehari, dan kadar ketersediaan tahunan kekal di atas 99%.

Semasa percutian yang dilanjutkan dari 31 Januari hingga 6 Februari, rangkaian pengecasan Tesla menyediakan 2.135 juta perkhidmatan kepada pemilik kereta EV, dengan jarak tempuh kumulatif 240 juta kilometer, yang setara dengan lebih dari 6,045 kali di seluruh bumi. Menurut laporan, perkhidmatan pengecasan hijau yang disediakan semasa cuti bersamaan dengan mengurangkan pelepasan karbon dioksida sebanyak 56,000 tan.

Hingga kini, Tesla telah membina lebih dari 1,100 stesen pengecasan super dan lebih dari 8,300 cerucuk pengecasan super di seluruh daratan China, meliputi lebih dari 360 bandar dan wilayah.

Lima bandar teratas yang dipilih oleh pemilik Tesla semasa percutian adalah Shanghai, Beijing, Shenzhen, Guangzhou, dan Chongqing. Di samping itu, semasa percutian yang lalu, perjalanan kenderaan elektrik tulen di Delta Sungai Yangtze, wilayah Beijing-Tianjin-Hebei dan wilayah Delta Sungai Mutiara masing-masing meningkat sebanyak 78%, 46% dan 35% dari tahun ke tahun.

Lihat juga:Tesla, Xiaomi, Toyota untuk memulakan projek pembinaan di Beijing

Semasa Festival Musim Bunga, 88% pemilik Tesla memilih untuk merayakan Tahun Baru di tempat, dan 12% yang lain pergi ke bandar lain. Terutama Hainan, wilayah pulau selatan, adalah destinasi pelancongan yang popular semasa Festival Musim Bunga setiap tahun. Jumlah jarak tempuh pemilik Tesla semasa percutian adalah 1,041,920 kilometer, meningkat 116% berbanding dengan tempoh bukan percutian. Semasa Festival Musim Bunga baru-baru ini, jarak tempuh pemilik Tesla meningkat 154% tahun ke tahun kepada 212,340 kilometerKabel pengecasan baru dibuka pada 19 Jun tahun lalu,Ia secara kasar mengikuti laluan Jalan Sutera bersejarah.