Tesla mencari rakan kongsi untuk 4,680 bateri silinder di China

36Krypton melaporkan pada hari Selasa bahawa Tesla kini mencari 4680 rakan bateri silinder di China. Pembuat kereta elektrik sedang berbincang dengan pembekal baterinya sekarang, CATL dan LG Chemical, serta beberapa syarikat bateri silinder utama lain, termasuk EVE Energy Ltd. dan BAK Battery.

CATL dan LG Chemical kini membekalkan Tesla dengan bateri LiFePO4 persegi dan bateri 2170 silinder.

Rakan kongsi EVE memberitahu 36Krypton bahawa perkongsian yang dibincangkan merangkumi reka bentuk bateri 4680 dan pembuatan seterusnya.

Sumber lain mengatakan bahawa bateri silinder 4680 adalah teknologi baru. Secara keseluruhan, industri tidak akan memulakan pengeluaran besar-besaran sehingga 2023, kerana banyak syarikat bahkan belum menghasilkan sampel.

EVE terkenal dengan teknologi bateri LiFePO4 dan beribu pejabat di Huizhou, Guangdong. Syarikat itu menjadi sebahagian daripada rantaian bekalan Xiaopeng Motors awal tahun ini. Ji Yajuan, pengarah Pejabat Penyelidikan Bahan dan Teknologi Asas EVE, mengatakan bahawa bateri silinder 4680 dan 4695 telah dikembangkan, dan pengeluaran bateri silinder besar di pasaran secara beransur-ansur akan meningkat setelah 2023.

September lalu, Tesla melancarkan bateri lithium-ion silinder yang lebih besar dengan format baru yang dikenali sebagai 4680. Berbanding dengan bateri 2170 sebelumnya, bateri 4680 mempunyai ukuran yang lebih besar, kuasa output 6 kali lebih tinggi, kos 14% lebih rendah per kilowatt-jam, dan jarak pelayaran kenderaan yang dilengkapi dengan bateri 4680 diperpanjang sebanyak 16%.

Lihat juga:Pembuat bateri kenderaan elektrik China CATL memperluas perjanjian bekalan bateri dengan Tesla

Dalam panggilan persidangan untuk laporan pendapatan Q2, Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk mengumumkan bahawa ia telah mengesahkan prestasi dan kehadiran bateri 4680 dan syarikat itu memfokuskan pada proses pembuatan. Di masa depan, trak semi dan model Ys yang dibina di kilang Texas dan Berlin mungkin menggunakan bateri 4680.