Tesla menarik balik sikap keras terhadap drama aduan pelanggan di Shanghai Auto Show

Menghadapi reaksi balas terhadap sikapnya yang keras terhadap orang ramai di Shanghai Auto Show, Tesla China mengeluarkan salinanUcapan ketiga berturut-turutJanji orang ramai untuk mematuhi dan bekerjasama dengan agensi ujian pihak ketiga untuk menyelesaikan kegagalan sistem brek mereka.

“Petang ini, kami telah menghubungi pengawas pasar Zhengzhou untuk melaporkan masalah yang berkaitan. Kami bersedia bekerjasama sepenuhnya untuk memberikan semua data kenderaan mentah 30 minit sebelum kemalangan kepada agensi pihak ketiga, pengawal selia yang ditetapkan oleh pemerintah atau pelanggan,” kata Tesla dalam pernyataan terbarunya.

“Kami seterusnya meminta pihak berkuasa tempatan untuk menetapkan agensi ujian bebas untuk memulakan ujian. Kami bersedia menanggung kos penuh tindakan yang diperlukan”.

Dalam kenyataan itu, Tesla juga berjanji untuk menerima keputusan ujian tanpa mengira hasilnya.

Akibatnya, syarikat itu telah kembali dari pendirian kerasnya terhadap protes pelanggan. Beberapa hari yang lalu, pelanggan yang marah memecah masuk ke gerai Tesla dan berdiri di atas kereta yang mengadu. Tindakan wanita itu menarik perhatian orang ramai selepas diseret keluar dari arena oleh kakitangan keselamatan.

Polis Shanghai mengesahkan dua orang yang terlibat dalam kejadian itu pada hari Selasa dan mengeluarkan nama terakhir mereka: Cik Zhang ditahan selama lima hari kerana mengganggu ketenteraman awam. Rakan kongsi Zhang, Cik Li, menerima amaran.

Video di media sosial menunjukkan Cik Zhang memakai baju T-shirt, mendakwa “brek gagal” dan menjerit berulang kali di tempat kejadian.

PandaLaporan awalKereta Tesla Model 3 2020 menganjurkan bahawa wanita itu mengalami kemalangan kereta dan meminta siasatan penuh terhadap kegagalan sistem brek kenderaan. Tetapi Tesla telah berulang kali menolak permintaan tersebut dan menegaskan bahawa kereta itu baik-baik saja.

Tesla China pada mulanya bertindak balas dengan sekejap-sekejap kepada ribut. Tao Lisi, naib presiden Tesla China, memberitahu media bahawa syarikat itu tidak akan berkompromi dengan “tuntutan yang tidak munasabah” dan menuduh Zhang Ailing membuat laporan berita negatif. Tao juga mendakwa bahawa walaupun terdapat masalah di media, 90% pelanggan China masih akan memilih Tesla berbanding jenama kereta elektrik yang lain.

Selepas media negara seperti China Central Television dan People’s Daily secara terbuka menyerang keangkuhan Tesla, kenyataan itu tidak lama lagi mempunyai kesan yang tidak diingini terhadap syarikat itu. Pada hari Selasa, Tesla meminta maaf kepada orang ramai dan Zhang Ailing, tetapi media negara seperti Xinhua News Agency dan Global Times mengkritik syarikat itu kerana kurangnya tanggungjawab sosial korporat.

Kira-kira 30% daripada kereta elektrik Tesla dijual di China. Syarikat itu juga memiliki kilang pembuatan sepenuhnya di Shanghai. Tetapi dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Tesla Motors terus menghadapi kebimbangan mengenai isu kualiti. Selain kegagalan sistem brek, mereka juga mengalami kemalangan, salah satunya melibatkan kebakaran bateri.

Lihat juga:Tesla enggan berkompromi dalam menghadapi “tuntutan tidak masuk akal” setelah tunjuk perasaan pemilik kereta yang marah di Shanghai Auto Show

Pada bulan Februari tahun ini, beberapa pengawal selia kerajaan China memanggil syarikat kereta elektrik A.S. atas dasar isu kualiti. Kamera dalam kereta syarikat dan teknologi penjejakan tempatan juga menimbulkan persoalan kerana pihak berkuasa tentera China mengharamkan kenderaan Tesla daripada memasuki harta tentera di seluruh negara.

Memandangkan protes di Shanghai Auto Show,ReutersDilaporkan bahawa pengawal selia pasaran China sekali lagi menggesa Tesla untuk menilai semula kualiti produk automotifnya pada hari Rabu.